Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı

0
1625

Bursa’da 5’incisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, açılış töreniyle başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından Grand Yazıcı Otel’de organize edilen zirveye katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, açılış konuşmasında enflasyonla ilgili önemli mesajlar verdi. Şimşek, “Türkiye’nin enflasyonu tek haneye düşürdü, bu bir başarı ama yetmez” dedi. Şimşek, “Türkiye’nin enflasyonda düşük haneye geçmesi gerekiyor” diye devam etti. Başbakan Yardımcısı’ndan faizle de ilgili açıklamalar geldi. Şimşek, “Reform gündemiyle Türkiye’nin risk primi ve faiz oranları daha düşük olabilirdi, sorun düşük tasarruf” dedi.

Küresel ekonomik sorunlar

Şimşek, “Türkiye’nin sisteminde dış kaynağa ihtiyacı var ama küresel ekonomik sorunlar nedeniyle gelişmekte olan ülkelere olumlu bakılmıyor. Türkiye’de tasarrufları artırmamız lazım, kamuda bunu başardık. Beklentimiz vatandaşlardan da tasarruflarını artırmaları” diye devam etti.

Şimşek, “Son yıllarda kurumların kalitesine dönük algı bozulması var, bunu iyileştirmemiz lazım. Türkiye’nin orta gelir tuzağında kurtulması, rekabet gücünü artırması için reforma ihtiyacı var, bir saniye kaçacak vaktimiz yok. Enflasyon yüksek hanede takılıp kaldı, düşük tek haneye düşüreceğiz ki faiz de düşsün” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı, cari açıkla ilgili olarak da: “Cari açık daralıyor ama halen yüksek. Cari açığın yüksek olması rekabette, verimlilikte ve tasarrufta istediğimiz yerde olmadığımızı gösteriyor” dedi.

 AB üyeliği

Başbakan Yardımcısı AB üyeliği ile ilgili olarak, “AB geçmişte ekonomik sosyal ve siyasal anlamda reformların motoru oldu, bu nedenle ab üyelik sürecini önemsiyoruz. Bugün AB’ye ihtiyacımız var çünkü reformlar için çapa gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Koç için sinevizyon

Capital & Ekonomist Yayın Direktörü Mehmet Rauf Ateş, yakın zamanda gerçekleşen kimi olaylar ve özellikle Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaşananlar nedeniyle bazı katılımcıların programlara gelemediğini söyledi. Ateş, buna rağmen yine de büyük bir katılımla organizasyonu başlattıklarını dile getirerek, tüm katılımcılara teşekkür etti. Daha sonra, ocak ayında vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un hayat hikayesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Toplantıda konuşan Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, zirvenin bu yıl 5’incisinin gerçekleştirildiğini hatırlattı. Koçak, 5 yıldır ekonomi dünyasının nabzını tutan bu etkinliğe destek vermenin gururunu yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da dünyadan ve Türkiye’den önemli konuşmalar yer alıyor. Her biri oturumda işlenecek konu başlıklarının ortak paydasında Türkiye ekonomisine katkıda bulunarak, ülkemizi dünya liginde hak ettiği konuşmak var. Biz de Garenta olarak araç kiralama sektöründe benzer bir vizyona sahibiz. Araç kiralama sektörü daha önceki yıllarda olduğu gibi çift haneli büyüyerek toplamda 300 bin adetlik bir büyümeye ulaştı. 2015 yılında Türkiye’de satılan binek otomobillerin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen 130 bin otomobil, kiralama şirketleri tarafından satın alındı. Batı Avrupa ortalamasının yüzde 50 düzeyinde olduğu düşünülürse kiralama sektörü çok yakın bir gelecekte yılda 350 binin üzerinde otomobil satın alacak büyüklüğe ulaşacaktır.” Koçak, satın almanın alternatifi olan araç kiralamanın hem zaman hem de işletme sermayesi yönetimi bakımından şirketlere önemli avantajlar sağladığına değindi.

Gerek ülke ekonomisinde cari açığın kontrolü gerekse Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) sermayesinin güçlendirilmesine imkan verecek ticari araç kiralamalarının yeniden mümkün hale getirilmesinin önemine işaret eden Koçak, “2016 yılının başında kendi içimizde önemli bir gelişim gösterdik. Tüm kiralama operasyonumuzu bundan 1,5 yıl önce günlük araç kiralama markasıolarak faaliyetine başlayan ve kısa sürede sektör ikincisi olmayı başaran Garenta çatı markası altında birleştirdik” ifadelerini kullandı.

Yeniden yapılanma ile yılda farklı markalardan 16 bin otomobil, 13 bin kullanılmış otomobilin yeniden satışını gerçekleştiren ve toplamda 30 bin araç parkını yöneten bir büyüklüğe ulaştıklarını anlatan Koçak, 2010 yılından bu yana 6 yılda 6 kat büyüdüklerini ve bu yükselişi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

http://www.cnnturk.com/ekonomi/uludag-ekonomi-zirvesi-basladi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.