Azerbaycan Seçimlerden Sonra…

0
1029

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Azerbaycan istikrarın Kafkaslardaki örneği olarak adlandırılacaktır.”

Azerbaycan seçimlerine bir hafta kala; şunu açıklıkla ifade edebilirim ki, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yönetimindeki Azerbaycan dünden bugüne gelişmesinde ve yurt dışında kazandığı uluslararası itibarında inanılmaz bir grafik çizmiş bulunmaktadır.

Azerbaycan, takip ettiği akılcı ve dengeli dış politikayla bugün Kafkas coğrafyasında, komşuları Rusya Federasyonu ve İran İslam Cumhuriyeti ile iyi ilişkilerini sürdürürken Avrupa Birliği’nde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde saygın ve kabul görür uluslararası bir saygınlığa sahiptir.

Hızlı bir gelişme ile adeta yeniden inşa edilen Azerbaycan’da inşaattan turizme, enerjiden tarıma, telekomünikasyondan gıdaya kadar bir çok sektör atılım içinde bulunmaktadır. Adım adım gerçekleşen kalkınma hamlesi sonucunda bugün Bakü’ye Kafkasya’nın Paris’i diyebiliriz.

Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerine gelince, bu ilişkiler etle tırnak gibidir. Bugün Türkiye ile Azerbaycan arasında bulunan ekonomik ve siyasi ilişkiler her türlü takdirin ve övgünün üzerindedir.

Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı ile başlayan, Kars – Tiflis – Bakü Demiryolu ile devam eden ve SOCAR ile TANAP’ın oluşumuyla meydana gelen dev yatırımlar ve bu dev yatırımların oluşturduğu yüksek karizma iki ülkenin inanılmaz ekonomik büyümesine ve de birlikteliğine yol açmaktadır.

Seçim atmosferine gelince; inanıyorum ki, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimleri iki ülke münasebetlerinde var olan müspet ilişkilerin gelişmesine büyük destek oluşturacaktır. Zira dün Azerbaycan ile Türkiye arasında mevcut olan yüksek alaka, bugün doruk noktasındaysa bu Karadeniz’in iki yakasında var olan ortak istikrarın eseridir.

Seçim sonrasında ise öncelikle istikrarın önemi ortaya çıkaracaktır. İstikrarın ilk somut örneğini bu yıl açılması öngörülen TANAP Projesi’nin yüksek değeri ile göreceğiz. TANAP Projesi ile Azerbaycan, Orta Asya’nın olduğu kadar Balkanlar ve Avrupa için de enerji güvenliğini sağlayacaktır.

Gene seçim sonrasının istikrarı ile Azerbaycan ile Türkiye arasında mevcut bulunan ve 10 milyar doların üzerinde çıkan karşılıklı yatırımların artması da gündeme gelecektir. Bu da güçlü Türkiye, güçlü Azerbaycan’ın oluşmasını dolayısıyla bölgenin istikrarının teminatı olmasını sağlayacaktır.

Seçim sonrası Kafkasya askeri stratejik dengelerinde de yeni bir oluşum sağlayabilir. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin son dönemde gösterdiği muharip başarılar ve Türkiye savunma sanayinin atılımları ile birlikte değerlendirildiğinde yeni bir bölgesel güç de kendiliğinden oluşabilecektir.

İstikrarın Azerbaycan’a bir diğer önemli katkısı da turizm de olacaktır. Barış ülkesi Azerbaycan’a giden turist sayısı her gün biraz daha artmaktadır. Umuyorum ki, bu yıl turizmde Azerbaycan altın bir yıl yakalayacaktır.

Hasılı cumhurbaşkanlığı seçimleri; istikrarın ve geleceğin teminatı olarak Azerbaycan’ı fırsatlar ülkesi kılacak ve istikrar ile bir arada barış içinde yaşayan bir toplum olarak Kafkasların örnek ülkesi olmasını sağlayacaktır.