BU GÜN GÜNLERDEN AĞDAM-HAYALET ŞEHİR

0
3244

Ağdam (Azerice: Ağdam) – Azerbaycan‘da şehir. Ağdam Rayonu‘nun idari merkezidir.

Ağdam işgaldan sonra, şimdi ölü şehir

23 Temmuz 1993‘de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri‘nin desteğindeki Ermeni güçler tarafından işgal edildi ve yerleşim merkezitamamen harap edilerek şehir nüfusunun doğuya, Azerbaycan’ın içlerine göç etmesi sağlandı. Bugün Ermeni ve Azeri kuvetleri arasındaki tampon bölgede yer alan Ağdam, tamamen hayalet bir şehir görünümündedir.

18. yüzyılda kurulmuştur, 1928‘de şehir statüsü almıştır. Bakü‘den 365 km uzaktadır.

2008 sayımına göre nüfusu 39.900 kişidir.AĞDAM1

Kasabaları ve köyleri

Quzanlı, İmanqulubəyli, Çullu, Eyvazlı, Üçoğlan, Alıbəyli, Kiçikli, Usublu, Ballar, Baharlı, Ortaqışlaq, Böyükbəyli, Qaradağlı, Rzalar, Evoğlu, Zəngişalı, Mahrızlı, Əfətli, Hacıməmmədli, İsalar, Küdürlü, Həsənçobanlı, Hacıturalı, Qəhrəmanbəyli, Məmmədbağırlı. Çəmənli, Şükürağalı, Saraclı, Hındırıstan, Sarıçoban, Dadaşlar, Kəlbahüseynli, Paşabəyli, Yüzbaşılı-I, Yüzbaşılı-II, Baharlı, Bəybabalar, Baş Qərvənd, Orta Qərvənd, Ayaq Qorvənd, Çıraqlı, Əhmədağalı, Mirəşəlli, Kolqıslaq, Nəmirli, Təzəkənd, Mərzili, Ergi, Şahbulaq, Papravənd, Boyəhmədli.ABDAL, Gülablı, Pirzatlı, Pirecamal, Hırıdlı, Seyidli, Zarıslı, Boyehmetli, Şelli, Etyemezli, Novruzlu, Şıhbabalı, Tezekent.

Rayon iktisadının esasını gıda, hafif sanayi ve tarım ekonomisi: pamukçuluk, tahılcılık, üzümcülük, ipek böcekciliği, hayvancılık teşkil etmektedir. Rayonda et kombinesi, yağ-peynir, konserve, tezgah avadanlığı ve birkaç şarap fabrikaları, ipek böceği fabrikası, halı fabrikası, mekanik taş ocağı, ekmek fırını, tavukçuluk fabrikası, mali hizmet tesisi ve sair müesseseler vardı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.