Demirtaş: PKK Kesinlikle Türkiye’ye Karşı Silah Bırakmalıdır

0
2826

“HDP’NİN BARAJI AŞMASI İNSANLARIMIZDA GÜVEN YARATTI”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Buradan çağrı yapıyorum. PKK kesinlikle Türkiye’ye karşı silah bırakmalıdır. Buna inanarak yürekten söylüyorum.” dedi.

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Buradan çağrı yapıyorum. PKK kesinlikle Türkiye’ye karşı silah bırakmalıdır. Buna inanarak yürekten söylüyorum. Bu savaş bitmelidir. Bu çağrıyı buradan yürekten de tekrarlıyorum, laf olsun diye değil.” açıklamasında bulundu.

dem1dem2dem3dem4
dem9

 

PKK’YA SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPTI

Bizim çağrımıza iş kalmış olsa, iş bu kadar basit olsa, sabah kalkalım akşama kadar çağrı yapalım. Bunun bir ciddiyeti yok. Çağrıyla olacak iş değil. Çağrı nedir biliyor musunuz. Vicdan rahatlatmadır, toplumu kandırmadır. Sizin aracılığınızla ben bir çağrı yapayım. Ben 80 kişilik grubun eş başkanıyım. Buradan çağrı yapıyorum. PKK kesinlikle Türkiye’ye karşı silah bırakmalıdır. Buna inanarak yürekten söylüyorum. Bu savaş bitmelidir. Bu çağrıyı buradan yürekten de tekrarlıyorum, laf olsun diye değil.

“TOPLUMU KANDIRMANIN ANLAMI YOK”

Bu çağrının gerçekliği olsa, Demirtaş bize çağrıyı yaptı yarın toplanalım bırakalım deseler. Fakat toplumu kandırmanın anlamı yok. Demirtaş bu çağrıyı yaptı diye KCK yetkileri Kandil’de bir toplantı yapıp hemen silahları bırakmayı tartışmayacaklardır. Kim yaparsa tartışacaktır, Abdullah Öcalan… O da hangi koşullarda yapabileceğini anlattı. Dolmabahçe Mutabakatı bunun içindi.

“KCK ABDULLAH ÖCALAN’IN ÇAĞRISINI BİLE DİKKATE ALMAYACAĞIZ DEDİ”

Şimdi KCK son açıklamasında bunu ifade ediyor; ‘Dolmabahçe Mutabakatı yapmıştınız ve bize çağrı yapacaktınız. Biz onu beklerken çıktınız dedinizki Kürt sorunu yoktur, daha ne istiyorsunuz, masa yoktur, müzakere yoktur, taraf yoktur dediniz. Bu durumda bana yapılacak hiç bir çağrıyı kabul etmiyorum’ dedi. Bırakın HDP’yi Abdullah Öcalan bize çağrı yapsa ki liderimizdir bu çağrıyı dikkate almayacağız’ dedi. ‘Yeniden müzakere koşullarına dönülecek, şeffaf özgür koşullarda yürütülsün ben hazırım’ dedi. Bu açıklamayı yapmış bir örgüte karşı askeri sevkiyat yapmak yerine bu noktaya gelmişse hep birlikte değerlendirelim.

“BELİRLEDİĞİMİZ HEDEFİN ALTINDA BİR OY ALDIK”

Selahattin Demirtaş 7 Haziran’da baraj tartışmaları sürerken barajı 3 milyona yakın oyla geçmelerine ve ’emanet oy’ tartışmalara ilişkin:

“Şunu net olarak belirteyim. Biz parti olarak 2015 hedeflerimizi genel seçimlerinde hedeflerimizi yüzde 15 olarak belirlemiştik. Dolayısıyla belirlediğimiz hedefin biraz altında bir oy aldık diyebiliriz. Bizi şaşırtan şoke eden yüksek bir oy almadık. En nihayetinde barajı aşmak ve parlementoya güçlü bir muhalefet grubu taşımak bizim için çok önemliydi. O nedenle ortaya çıkan yüzde 13.1’Iik bir oy da çok kıymetliydir çok değerlidir. Türkiye siyasi tarihinde dengelerin bu kadar sarsıldığı çok az seçim olmuştur. ” ifadelerini kullandı.

“13.1’LİK OYU TÜRKİYE’DEN ALDIK”

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kim bize oy verdi? bu yüzde 13.1’lik oyu nerden aldık. Türkiye’den aldık. Türkiye’den kim varsa; Türkiye’nin farklı yaşam tarzları olan, farklı inançları olan bu çoğulcu topluluğu HDP’nin etrafında buluştu. Dolayısıyla HDP’yi parlementoya taşıyan sadece şunlardır, sadece bunlardır diyemeyiz. Türkiye’nin kendisidir. Biz de zaten bu iddiayla ortaya çıkmıştık.

“HDP’NİN BARAJI AŞMASI İNSANLARIMIZDA GÜVEN YARATTI”

HDP’nin barajı aşmasıyla herkes şunu yüreğinde hissetti, ‘demekki bu toplumda büyük bir tehdit oluşunca, ağır aksak da işleyen bu demokrasimiz içinde bir çare bulunabiliyor’. Bu insanlarımızda bir güven duygusu yarattı.

“ANTİ-DEMOKRATİK SEÇİM ORTAMINA RAĞMEN HALK BAŞARDI”

Kişiyi kastetmiyorum. Yani sayın Cumhurbaşkanı ya da AKP sözcülerini, yetkililerini kast etmiyorum. Bir anlayıştan söz ediyorum. Bu anlayış tehlikedir. Bu tekçi dayatma ‘ben varım, benim dışımda hiç kimse olmamalı’ anlayış, bir tehlikedir ve bu tehlikeyi durdurmamız lazım. Aklını başına alacak bir ders vermemiz lazım. İşte bunu da anti-demokratik seçim ortamına rağmen halk başardı.

BASKI İDDİALARINI KESİN DİLLE REDDETTİ

‘HDP’nin seçim zamanında, bölgede baskı uyguladığı’ iddiaları üzerine Demirtaş şu yanıtı verdi:

Biz 285 sandıkta full HDP oyu almışız. AKP’de 185 sandıkta full oy almış. Bu oyların toplamı, yani full olarak HDP’ye çıkmış oyların toplamı 50 bindir. Yani büyük bir kısmı da kırsal bölgelerden değil. AKP’nin oy aldığı yerlerde de biz yanı başındaki köyden oy almışız. Bizim yanıbaşımızdaki köyden de AKP full oy almıştır. 100’de 13.1’lik oyun büyük bir kısmı zorla, baskıyla alındı denmesi de seçmenin iradesine hakarettir.”

http://www.sondakika.com/haber/haber-demirtas-pkk-kesinlikle-turkiye-ye-karsi-silah-7510159/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.