Döviz bürolarına kısıtlama kalkıyor

0
1465
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2014-10-06 14:39:00Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com.ŒÿJ#+',

Döviz bürolarının döviz alım satımı yeniden düzenlendi. Buna göre bürolara banka kısıtlaması kaldırılıyor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz bürolarının banka transferi yoluyla yabancı para alım satımı yapması konusunda önemli bir değişikliğe gidildiğini söyledi. “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ”de yapılan değişiklikle, döviz bürolarının bankalar üzerinden yabancı para alım satımında yaşadıkları kısıtlamalar kaldırıldı. Türkiye’de döviz bürosu olarak bilinen toplam 744 adet yetkili müessese ve 70 şubenin faaliyette bulunduğunu anlatan Şimşek, gelen talepleri ve uluslararası uygulamaları dikkate aldıklarını söyledi.

ABD DE DEĞİŞTİRDİ

Bakan Şimşek, uluslararası örneklere değinerek, şu bilgileri verdi: “Gelişmiş ülkelerin mevzuatı incelendiğinde, Avrupa Birliği dahil birçok finansal yapıda döviz bürolarının bankacılık sistemi üzerinden para transfer etmesine ya da yabancı para alım satım yapmasına ilişkin herhangi bir kısıtlama olmadığı ortaya çıkıyor. ABD de 2011’de önemli değişiklikler yaptı. Ülkedeki döviz bürolarının faaliyetleri arasına efektif alım satıma ek olarak bankacılık sistemi üzerinden para transferi yoluyla yabancı para alım satımı da eklendi.” Şimşek, yeni düzenlemede önemli bir şart getirildiğine dikkat çekerek, “Alımsatım işlemlerinin aynı iş günü içerisinde talimata bağlanması veya fiziki tesliminin yapılması şartı konulmuştur” dedi.

KAYITDIŞI SONA ERECEK
Döviz bürolarına bankacılık kanalıyla yabancı para alım satım imkânı tanınmasıyla işlemlerin bankacılık sistemi içerisine çekilmesinin sağlanacağını vurgulayan Şimşek, böylece işlemlerin kayıt altına alınmasına katkıda bulunulacağını bildirdi. Şimşek transfere konu olan yüksek meblağdaki dövizin, fiziki olarak döviz bürolarına getirilmesi sırasında yaşanan güvenliğe dair risklerin ve ilave maliyetlerin azalmasının da beklendiğini belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.