Haydar Aliyev’den Bu Yana Azerbaycan

0
1813

Dr.  Akkan Suver’in Türkçe olarak Gözlem Gazetesi’nde İngilizce olarak Hürriyet Daily News’ta yayınlanmış yazısını okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.

Azerbaycan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev yaşasaydı bugün 94 yaşında olacaktı.

Parçalanma, bölünme ve iç kargaşa döneminde başına geçtiği Azerbaycan’ı kısa bir zaman zarfında istikrarlı ve barış içinde yaşayan ve dünyada kabul gören saygın bir ülke haline getiren Haydar Aliyev, on yıllık iktidarı süresince inanılmaz başarılara imza attı.

Bugün Kafkas coğrafyasının en güçlü ordusu olan Azerbaycan Ordusu’nu kurdu. Bağımsız Azerbaycan’ın itibarını Amerika’dan Rusya’ya, İran’dan Fransa’ya uzanan bir çizgide dış dünyaya kabul ettirdi. Azerbaycan Devleti’ni demokratik blok içerisinde önemli uluslararası kuruluşlara üye yaparak dünyada etkinliğini artırdı. Ülkesini Latin alfabesine geçirerek Türk dünyası ve batı dünyası ile entegrasyonun oluşmasını sağladı. Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının işletilmesi ve bunların dünya pazarlarına çıkarılmasını sağladı. Bu açılımla, 24 Eylül 1994’de “Asrın Anlaşması” diye adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nı hayata geçirdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ile Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini pekiştirmekle kalmadı Azerbaycan’ın doğal kaynaklarını ve Hazar enerji kaynaklarını bütün dünyaya tanıtarak Batı devletlerin ilgisini Azerbaycan’a çekti.

Ondan bayrağı devir alan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, on dört yılda Azerbaycan’ın kişi başına milli gelirini 850 dolardan 10.033 dolara yükseltti.

İşsizlik ve yoksulluk oranını yüzde 5’in altına çeken İlham Aliyev ve arkadaşları, ülkeyi yatırım alan ülkeden yatırım yapan ülke statüsüne taşıdılar. Avrupa’ya enerji arzında Azerbaycan’ı bugün söz sahibi kılan Şahdeniz, Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinin hayata geçirilmesine ön ayak oldular.

Uluslararası alanda önce Eurovision, sonra Avrupa Olimpiyatları, Formula yarışları, bugün de İslam’la Dayanışma Oyunları ile dünyanın dikkatinin üzerlerine toplanmasına vesile oldular.

Bakü, Gence, Nahçıvan, Şeki gibi Azerbaycan şehirlerinde büyük imar etkinlikleri gerçekleştiren İlham Aliyev ve arkadaşları, çağdaş ve modern şehirciliği tarihten gelen medeniyet çizgisiyle birleştirerek müstesna güzellikleri yarattılar. Tarihe ve Azerbaycan’a uyum içinde bir şehircilik anlayışını gerçekleştirdiler. Burada bir hakkı teslim etmek gerekirse, Birinci Hanımefendi Mihriban Aliyeva’nın bu oluşumlardaki hakkı her türlü takdirin ve övgünün üzerindedir.

Hem yerli, hem de uluslararası firmalara açık özelleştirmeyi de hayata geçiren Azerbaycan yönetimi Ortadoğu, Avrupa ve Ukrayna’da yaşanan çatışma ve krizden etkilenmeksizin büyümesini sürdürmektedir.

Dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen Azerbaycan yönetimi aldığı ekonomik ve sosyal tedbirlerle sanayinin gelişmesi, tarımsal alanların işletmeye açılması üretimin artırılması gibi petrol dışı alanlarda gerçekleştirilen yatırımlarla, petrolden kaynaklanan rahatsızlığı göğüslemektedir.

Bir başka deyişle Haydar Aliyev’den aldıkları mirasa İlham Aliyev ve arkadaşları tam anlamıyla sahip çıkmışlar ve Haydar Aliyev’in düşlediği bugünkü çağdaş Azerbaycan’ı hayata geçirmiş bulunmaktadırlar.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.