’Irak ve Suriye savaşları 20-30 yıl da devam edecek’’ ABD Hava Kuvvetleri generali Michael Hayden konuşuyor

0
1612

‘”Suriye ve Irak devletleri artık yok” – CIA’nın eski rehberinden sansasyon açıklama…

ABD Hava Kuvvetleri generali Michael Hayden, Bush yönetimi sırasında Amerika istihbaratının önemli figürlerinden biri olup.
Michael Hayden 1999-2005 yıllarında Milli Güvenlik Ajansı’nın (MTA) rehberi, 2006-2009 yılları arasında ise Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü oldu.    Şu anda M.Hayden özel “Chertaff” şirketinde sanayi güvenliği konularında danışmanlık yapıyor.

Fransız “Le Figaro” gazetesi Michael Hayden’le röportaj yapmış. Röportajdan alıntılar:

– Amerika’nın Ortadoğu’daki etki gücü zayıfladı mı?

– Siyaset yürütmek kolay değil. Gelin gerçeği ele alalım. Suriye gibi Irak da hemen hemen yoktur. Lübnan muhtemelen Libya gibi dağılıp. Bu ülkeleri kendi aralarında bölmek amacıyla Avrupa devletleri 1916 yılında Sykes-Piko Anlaşması gereği harita da cızmış. Bu ülkeler aslında hiçbir zaman asıl gerçeği sergilememişler.  Ancak şimdi sadece gerçek sert ve keskin şekilde tam ortaya çıkmaktadır. Bu bölgedeki sivil istikrar, henüz 20-30 yıl da devam edecek. Bizim nereye gittiğimizi söylemek zordur. Sanırım, bu ülkelerin kurtarma politikaları çalışmayacaktır.
lüblan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.