PEMBE YUNUSLAR..

0
2181

Doğa korumacıların kendileri için mücadele ediyor olmalarına rağmen Hong Kong’un ikonik deniz memelileri ciddi tehditlerle karşı karşıya.

Pembe yunuslar o kadar uzun zamandır Hong Kong limanında ve adaların çevresindeki sularda yaşıyor ki kentin tarihinde ve kültüründe sembolik bir yer edinmiş durumdalar. Ancak bilim insanları korunmaları için daha fazla adım atılmazsa bu nadir yunusların Hong Kong’un sularından silinip gitmesinden endişe ediyor.

Geçtiğimiz on yılda git gide artan yaşam alanı kaybının, gürültü kirliliğinin ve diğer tehditlerin, Çin beyaz yunusu olarak da bilinen pembe yunusların sayısı üzerinde ciddi etkileri oldu.

Korumacılar, yunusların yaşam alanlarından geçen Hong Kong–Zhuhai–Macau Köprüsü’nün devam eden inşasının canlılar üzerinde fazladan bir baskı yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Çin beyaz yunusları doğduklarında gri oluyorlar ancak büyüdükçe pembe bir renge kavuşuyorlar.

Son derece sosyal olan bu canlılar bilim çevrelerince İndo–Pasifik kambur yunusu (Sousa chinensis) olarak da anılıyor. Bu türün Hindistan’ın doğu kıyısından Malay takımadalarına ve Avustralya’ya kadar yayılan bir alanda yaşadığı düşünülüyor. Parçalı dağılımları nedeniyle sayıları hakkında tam bir bilgiye ulaşmak zor, ancak araştırmalar sayılarının azaldığını gösteriyor.

20 yılı aşkın bir süredir Hong Kong’un pembe yunuslarıyla çalışan ve Hong Kong Yunus Koruma Topluluğu’nun yöneticiliğini yürüten Samuel Hung Ka-yiu ile konuştuk.

Bölgedeki yunusların tarihiyle ilgili kayda değer olan şey nedir?

Yunusların Hong Kong’da ve Pearl Nehri ağzında çok uzun zamandır, hatta olasılıkla ilk atalarımız buralara yerleşmeden önce burada var olduklarını düşünüyoruz. Yunuslar hakkındaki farkındalık 1990’larda, hükümet Lantau’nun kuzeyinde, yunusların yaşam alanı üzerinde etkileri olacak yeni bir uluslararası havaalanı yapma kararı aldığında arttı. Yunuslar 1997’de kentin [İngiltere’den Çin’e] devir töreninin resmi maskotu seçildiğinde popülerlikleri oldukça arttı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.