Petrolde `sürpriz` gelişme! Donduruyorlar…

0
1355

Katar`ın başkenti Doha`da sürpriz bir şekilde bir araya gelen Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar petrol bakanları, petrol piyasasında istikrarın sağlanması için üretimi Ocak ayı seviyesinde dondurmak için anlaşmaya vardılar.

Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelen Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar petrol bakanları, petrol piyasasında istikrarın sağlanması için üretimi Ocak ayı seviyesinde dondurmak için anlaşmaya vardılar.

Rusya Enerji Bakanı Novak, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi ve Katar Enerji Bakanı Muhammed
bin Saleh al-Sada’nın katıldıkları toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Katar Enerji Bakan al-Sada, başarılı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve 4 ülkenin üretimi Ocak ayı seviyelerinde dondurma konusunda anlaştıklarını söyledi. Varılan anlaşmanın diğer büyük üreticiler tarafından takip edilmesini beklediklerini ifade eden al-Sada, “Atılan bu adımın piyasada istikrarı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘YARIN İRAN ve IRAK BAKANLARI İLE BİR ARAYA GELECEKLER’

Venezuela Petrol Bakanı Eulogio del Pino ise aldıkları kararı anlatmak için yarın Tahran’da İran ve Irak petrol bakanları ile bir araya geleceğini ifade etti.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi de, üretimin Ocak ayı seviyesinde dondurulmasının yeterli olacağını düşündüklerini söyledi. Naimi, “Cari fiyatlar nedeniyle arzın azalmakta olduğunun farkındayız. Üretimi Ocak ayı seviyesinde durdurmak piyasa için yeterli olacaktır. Piyasada istikrarın sağlanması için atılacak adımları önümüzdeki birkaç ayda gözden geçireceğiz. OPEC üyesi ve üyesi olmayan üreticilerin ortaya koyduğumuz öneriyi uygulamaya geçirmelerini umuyoruz” diye konuştu.

PETROL ARZI AZALTILACAK İDDİASI DAHİ YETMİŞTİ

Petrol fiyatları başlıca petrol üreticilerinden yetkililerin toplanacağına dair haberlerin ardından küresel arz fazlasını azaltacak bir adım atılacağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle karar öncesi  bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmıştı.

ABD ham petrolü Cuma günü yüzde 12’nin üzerinde yükseldikten sonra bugün de yüzde 5.1 yükseldi. Ancak daha sonra kazanımlarını yüzde 4’e indirerek 30.6 dolardan işlem görüyor. Brent petrolü ise yüzde 4.13 yükselişle 34.77 dolardan işlem görüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.