31 MART AZƏRBAYCAN SOYKIRIM GÜNÜ…

0
43

TÜRK’E YAPILANLARI NE UNUTURUZ… NEDE UNUTTURURUZ..!!!

31 Mart tarihi, 1918’in mart ve nisan aylarında Ermeni çeteleri tarafından soykırıma maruz kalan ve topraklarından sürülen Azerbaycan Türklerinin acısına binaen tarihin kara sayfalarından biri olarak her zaman hatırlanıyor.

Bilindiği gibi Çarlık Rusya’sının son dönemlerindeki çalkantılı siyasi gelişmeler, daha önceden Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş olan Ermeniler açısından fırsat teşkil etmiş, Ermeni çeteleri otorite boşluğundan da istifade ederek çevre köy ve kasabalardaki Azerbaycanlıları katlederek topraklarını ele geçirmeye başlamıştı. 1905 yılından itibaren belli hedefler etrafında örgütlenen ve silahlanan Ermeniler, başta Bakü olmak üzere tüm bölgelerde karışıklar çıkararak Azerbaycanlıları yıldırma politikası güdüyorlardı.

Rusya’da 1917 yılında yapılan devrimin ardından Bakü’de yönetimi ele geçiren Bolşeviklerin Ermeni lideri Stepan Şaumyan’ın desteklediği Ermeni ve Bolşevik çeteleri, Azerbaycanlıları hedef alan saldırılarının da şiddetini arttırdı. 1918 yılının 30 Mart ve 3 Nisan tarihleri arasında Bakü, Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıkabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve diğer bölgelerde Ermeni ve Bolşevik çeteler tarafından binlerce Azerbaycanlı katledildi.

Ermenilerin katliamı, Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın talimatıyla Nuri Paşa komutasında kurulan Kafkas İslam Ordusu’nun Azerbaycan’a yardıma gelmesi ve ülkeyi çetelerden temizlemesiyle son buldu.

Azerbaycan’da yıllardır dünya kamuoyunun 1918 yılında Ermeniler tarafından uygulanan mezalim ve katliamın “soykırım” olarak kabul ettirilmesi konusunda çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Konuya ilişkin merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 1998 yılında imzaladığı kararname ile 31 Mart tarihinin, “Azerbaycanlılar Soykırım Günü” olarak anılmasına karar vermişti.
Türkler tarih boyunca türlü soykırımlara ve birçok zulme uğratılmıştır. Tarihimize bakıldığında görülmektedir ki, başta Bakü olmak üzere Azerbaycan’ın Şamahı, Guba, Kürdemir, Salyan ve Lenkeran kentlerinde Ermeniler tarafından girişilen katliamlar sonucunda büyük soykırımlar yaşanmıştır. Aynı çeteler, Anadolu coğrafyasında Iğdır’da, Kars’ta, Van’da ve Erzurum’da da kanlı katliamlar yapmışlardır. Türklere karşı yapılan soykırımların en kanlılarından birisi de 1918 yılında Azerbaycan Türklerine karşı girişilen 31 Mart Soykırımı’dır.
1918’de Bakü’de binlerce Türkün katledilmesinden sorumlu olan Ermeniler, aynı kanlı faaliyetlere 26 Şubat 1992’de Hocalı’da girişmiştir. Şu anda ne insanlığa ne de hukuka uyan bir şekilde Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermenistan’ın bunları geleceğimizde bir kez daha tekrarlamaması açısından bu soykırımların dünyaya anlatılması ve unutturulmaması gerekmektedir.
Sevinçte olduğu kadar kederde de birlikte olmak bizlere tarihimiz tarafından verilmiş bir sorumluluktur. Tarihini birlikte yazmış olan Türkiye ile Azerbaycan’da 31 Mart 1918’in acısını birlikte hissetmektedir. 31 Mart 1918 bizim içimizi yakmış 26 Şubat 1992 bizim yüreğimizi dağlamıştır. Ne var ki, Türklerin izini silmeye bu planlı soykırımların hiçbiri kadir olamamıştır. Bakü’den üç renkli Azerbaycan bayrağı ve Ankara’dan ay yıldızlı bayrağımız birlikte dalgalandığı sürece buna kimsenin gücü yetmeyecektir. Soykırımlardan dipdiri çıkan, savaşlardan gururla çıkan Türk milletinden kimse Türklüğünü alamayacaktır.
31 Mart 1918 tarihinde ve Ermeniler tarafından gerçekleştirilen soykırımlarda hayatını kaybeden soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz.
31 Mart 1918’i ne unutacağız ne de unutturacağız!
TOYŞAD