5 Şubat 1997 Gulca Katliamı

0
2194

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, 5 Şubat Gulca Katliamı’nın 19. yıl dönümü nedeniyle açıklama yaparak, 1997’de Doğu Türkistan’ın Gulca eyaletinde yaşananların, Çin Halk Cumhuriyeti’nin marifetiyle gerçekleştirilen bir devlet terörü olduğunu söyledi.

bagimsiz-dogu-turkistanlilar-dernegi-baskani-7485214_x_o

IHA

 Uygurtürk, “Dünya insan hakları ihlallerinden bahsede dursun, Doğu Türkistan da tam bir insanlık suçu işlenmektedir” dedi.
Doğu Türkistan’ın halkının milli mücadelesini sürdürdüğünü belirten Uygurtürk, “İnsanların en temel hakkı yaşama hakkıdır. Bu hak her gün, her dakika Doğu Türkistanlıların elinden alınmakta, her an ölümle burun buruna yaşamaktadırlar. Dünya İnsan Hakları Örgütleri veUluslararası Af Örgütü tarafından insan hakları ihlalleri yönü ile “sabıkalı” ilan edilen Çin, dünyanın gözünü boyamayı, tarihteki sinsi, entrikacı ve ikiyüzlülük maharetini kullanarak sürdürmekte ve başarabilmektedir” diye konuştu.
Dünya tarihin de “Gulca Katliamı” olarak geçen bu olayların, 1949 yılından beri Çin hükümetinin Müslüman Doğu Türkistan halkına karşı uygulaya geldiği insanlık dışı baskı, zulüm, işkence, asimilasyon, ekonomik sömürü ve ırki aşağılama siyasetine karşı Doğu Türkistan Türklerinin başlattığı millî İstiklâl Hareketi olduğunu kaydeden Erkin Beğ Uygurtürk, “Tarih 5 Şubat 1997 Doğu Türkistan’ın Gulca vilayetinde Kadir Gecesi Kur’an okumak üzere bir evde toplanan Doğu Türkistanlı kadınların Çin’li polisler tarafından eve yapılan bir baskınla evden dışarı çıkarılması ve bu zorbalığa direnen kadınların üzerine ateş açmaları ile birkaç Doğu Türkistanlı kadınımızın şehid edilmeleri sonucunda patlak veren olaylar kısa sürede bütün Doğu Türkistan’a yayılmış ve bir “ millî İstiklâl ” hareketine dönüşmüştür. Netice itibariyle Doğu Türkistan halkı yüzlerce ve hatta Çin hükümetinin dünya kamuoyunun gözünden sakladıklarını da hesaba kattığımızda binlerle ifade edilebilecek sayıda evladını şehid verilmiştir.images
Şu anda sorgusuz sualsiz yıllardır çalışma kamplarında ve hapishanelerde ölüme terk edilen 80.000 Doğu Türkistanlı bulunmaktadır. Kendi gölgesinden bile korkan bu Çinli yöneticilerin bundan sonraki uygulaması ve hedefi bütün imkânlarını kullanarak ve dünyadaki bazı şer odaklarını ve ülkeleri de arkalarına alarak 40 Milyondan fazla nüfusa sahip Doğu Türkistan halkını tamamen asimile etme ve tarih sahnesinden silme çabasındadır. 5 Şubat 1997 Gulca katliamı 19. yılına girmiştir. Dünya insan hakları ihlallerinden bahsede dursun, Doğu Türkistan da tam bir insanlık suçu işlenmektedir. Çin’in işlediği “Gulca Katliamının” yıldönümünü vesile ederek bütün dünyayı bir kez daha Çin tehlikesine karşı uyarma vazifemizi yerine getirmek istedik. 5 Şubat 1997 Gulca olayları Doğu Türkistan özgürlükçülerine bir ilham ve ışık kaynağı olmaya devam edecektir. Bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anarken mekanları cennet olsun diyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.