63. Hükümet’in kurulması kapsamında en kritik görüşme bugün saat 14.00’te Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleştirilecek. Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon kararını vermek için bugün bir araya geliyor. Liderlerin bu üçüncü buluşmasında kesin karar çıkmasa bile, tablonun biraz daha netleşmesi bekleniyor.
Parti heyetlerinin “istikşafi” görüşmelerinin ardından Ak Parti ve CHP genel başkanları 10 Ağustos’ta bir araya geldi. Partilerin heyet başkanları Ömer Çelik ve Haluk Koç’un da katıldığı bu liderler buluşması 4 saat 20 dakika sürdü. Liderlerin ikinci buluşması bugün gerçekleşecek. Saat 14:00’te Ankara Palas’ta yapılacak toplantıda koalisyonun akıbetinin belli olması bekleniyor.
Gazetecilerin görüşmeyle ilgili sorularına ayrıntıya girmemek için kısa bir yanıt veren Başbakan Davutoğlu, “Heyetlerin sunduğu raporu Kılıçdaroğlu ile değerlendirdik. Kılıçdaroğlu açıklama yapmadan açıklama yapmayı doğru görmem. Perşembe tarihi bir açıklama bekleniyor gibi görmemek lazım” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sessiz kalmayı tercih etti.
Koalisyon İçin Karar Günü
Açıklamalar Çelik ve Koç’tan geldi
Çankaya Köşkü’ndeki görüşmeden sonra açıklama yapanlar ise Ömer Çelik ve Haluk Koç oldu. Çelik, “En geniş yelpazede Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için her şey görüşüldü” dedi. Bugün yapılacak toplantıyı da işaret eden Çelik, “Sonraki görüşmede nihai sonuç alınacak” dedi. Haluk Koç ise “Ülkeyi rahatlatacak bir siyasi irade için sorumluluk taşıyor ve gereğini yapıyoruz. İki siyasi partinin tabanına karşı sorumlulukları var ama ülke menfaati bu farklılıkları aşmayı gerektiriyor” diye konuştu.
Her iki parti de bu görüşme öncesinde Çarşamba günü yönetim kademelerinde koalisyon görüşmelerini ele aldı. Ak Parti’de Başbakan Davutoğlu başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu toplantısı yapıldı. CHP’de ise hem milletvekilleriyle kapalı grup hem de Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantıları yapıldı.
Koalisyon İçin Karar Günü
Heyetlerin görüşmeleri
35 saat 5 toplantıda koalisyon görüşmesi yapan AKP ve CHP heyetlerinin üzerinde uzlaştığı ve uzlaşamadığı başlıklar var. Heyetlerin bir rapor haline getirip genel başkanlara sunduğu bu ana başlıklar; ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri, yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı, seçim barajı ve toplumsal uzlaşı, dış politika.
Her iki partiden de hangi başlıklarda anlaşmaya uzak olduklarına ilişkin net açıklama gelmedi ancak kulislere yansıyan bilgiler, ekonomi, dış politika ve yeni anayasa başlıklarında partilerin ayrı düştüğünü gösteriyor.
Koalisyon İçin Karar Günü
13 Ağustos, 10:08Kulislerde neler konuşuluyor?
Meriç Tafolar’ın haberine göre, kulislerde, “Büyük Koalisyon”un önünde üç temel sorun bulunduğu konuşuluyor. Tarafların karşılıklı güveni yeteri kadar tesis edemediği, CHP kanadında da Ak Parti’nin samimi bulunmadığı görüşünün olduğu olduğu konuşuluyor. Üçüncü ve temel sorun ise koalisyonun süresi konusunda tarafların derin görüş ayrılığında olması olarak gösteriliyor.
Davutoğlu’nun pazartesi günü önerdiği kısıtlı süreli reform hükümeti önerisine, “4 yıllık yüksek profilli hükümet” ile karşılık veren Kılıçdaroğlu; “kısa süreli hükümet”te ısrarı “koalisyonu istememe” olarak yorumluyor. Kulislerde, CHP’nin beş sorun başlığı arasında gördüğü dış politika, ekonomi ve eğitim konu başlıklarında partilerin uzlaşı bulmasının zor olduğu değerlendiriliyor.
Koalisyonu yürekten istediğini belirten CHP’de vekillere dün dağıtılan bir broşür, “seçim hazırlıkları başladı” yorumlarına da yol açtı. Ancak masayı deviren taraf olmadığını kamuoyuna göstermek isteyen CHP’nin bütün seçenekleri tartışacağı belirtiliyor. Ak Parti cephesinde ise CHP ile uzun soluklu bir işbirliğinin mümkün olamayacağı görüşü hakim. Bugünkü görüşmede koalisyon kurulamazsa gözler önümüzdeki hafta yapılması beklenen Ak Parti-MHP görüşmesine çevrilecek.
Bu görüşmede, “erken seçim” denkleminin de çözülmesini sağlayacak.
Davutoğlu’nun bugünkü görüşmede, “kısıtlı süreli reform hükümeti” önerisinde ısrar ederse, koalisyonun gerçekleşme olasılığının bulunmadığı konuşuluyor. Ancak CHP’de, “Bugünkü görüşme bitmeden hava netleşmez, top Ak Parti’nin sahasında” yorumları yapılıyor.
19 sayfalık ‘seçim’ broşürü hazırlandı
CHP’li milletvekillerine dün gerçekleştirilen toplantıda 19 sayfalık, “CHP’nin Koalisyon İlkeleri ve Türkiye’nin 5 Temel Sorunu” başlıklı bir broşür sunuldu. Eğer bugünkü tablodan hükümet çıkarsa, vekiller broşür çerçevesinde hükümetin kurulma gerekçelerini bölgelerinde seçmene anlatacak. Aynı broşür, hükümet kurulmazsa, hükümetin kurulmamasının gerekçeleri olarak da sıralanacak. Kulislerde eğer bugün hükümet tablosu çıkmazsa söz konusu broşürün bir erken seçim startı olarak algılanabileceği konuşuluyor.
Süre konusunda seçenekler masada
Ak Parti kulislerinde ise CHP ile uzun süreli hükümet kurulamayacağı algısı sürüyor. Dış politika, eğitim, çözüm süreci gibi konularda temel görüş ayrılıkları bulunduğu, yeni Anayasa vb. alanlarda ise derine indikçe ayrışmaların artacağı algısı hakim. Cumhurbaşkanı’nın konumu ve 17-25 Aralık konularının da uzun süreli işbirliğini olanaksız kılabileceği kulislerde konuşuluyor. Bu nedenle, Davutoğlu’nun yeni anayasa, seçim yasaları konusunda çalışabilecek bir hükümet seçeneğini masaya taşıdığı, CHP’nin buna yanaşmaması durumunda ortaklığın güç olduğu ifade ediliyor. CHP’nin buna yanaşması durumunda ise sürpriz biçimde iki partinin koalisyonu kurabileceği yorumları da yapılıyor. Bu nedenle bugünkü görüşmede, CHP’nin 4 yıl ya da 2+2 yıl önerisi, Ak Parti’nin kısa süreli reform hükümeti önerisiyle birlikte masada olacak.