ABD, özür diledi mi

0
1379

İran ile ABD arasındaki askeri bot krizi çözüldü. İran, iki botla karasularına girdikleri gerekçesiyle alıkoyduğu 10 Amerikan askerini salıverdi. İran özür dilendiğini söyledi. ABD Başkanı Yardımcısı Biden ise ‘Özür yok’ dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de İranlı hükümet yetkililerine ABD askerlerinin salıverilmesi konusunda işbirliği ve hızlı müdahaleleri için teşekkür etti. Öte yandan İran Devlet Televizyonu ABD’li denizcilerin alıkonulduğu görüntüleri yayınladı. Askerlerin arkaları dönük bir şekilde diz çöküp, elleri başlarında olduğu görüldü.

TAHRAN ile yapılan nükleer anlaşmanın uygulanmasına günler kala Basra Körfezi’nde askeri hücumbotla İran karasularına girdikleri gerekçesiyle 10 Amerikan denizcinin yakalanması tansiyonun yükselmesine yol açmıştı.

Ancak askerlerin teknik arıza yüzünden İran karasularına girdiğinin söylenmesinin ardından dün gözaltına alınan denizciler salıverildi.İran Devrim Muhafızları Birliği’nden yapılan açıklamada, önceki akşamüstü alıkoyulan iki bot ve 10 askerin serbest bırakıldığı duyuruldu.

Açıklamada, “ABD askerlerinin İran karasularına kasten girmediği belirlendi. Özür dilemelerinin ardından, Basra Körfezi’ndeki uluslararası sulara bırakıldılar” denildi. Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi, ABD donanmasına ait iki botun, navigasyon sistemlerindeki arıza nedeniyle İran karasularına girdiğinin anlaşıldığını söylemişti. Biden: Özür yok: ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün CBS televizyonunun “This Morning” programında yaptığı açıklamada, “Özür yok, özür dileyecek bir şey yok. Botla ilgili bir sorun olduğunda özür diler misiniz. Özür de istenmedi” dedi.

KERRY TEŞEKKÜR ETTİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Washington merkezli Ulusal Savunma Üniversitesi’nde yaptığı açıklamada İranlı hükümet yetkililerine ABD askerlerinin salıverilmesi konusunda işbirliği ve hızlı müdahaleleri için teşekkür etti.

Bu krizin “Barışçıl ve resmi yollarla”  çözülmüş olmasından memnuniyetini dile getiren Kerry benzer bir olayın birkaç yıl önce de yaşandığını hatırlattı. Kerry : “Bu sabah askerilerimiz güven içerisinde ülkemize dönmüştür. İranlı hükümet yetkililerine işbirliği yaptıkları ve hızlı bir biçimde yanıt verdikleri için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

AMERİKAN ASKERLERİ BÖYLE YAKALANDI

İranlı kaynaklar gözaltına alınan askerlere ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaştı. Görüntülerde ABD askerlerinin yakalanma anı da yer aldı. Askerlerin arkaları dönük bir şekilde diz çöktüğü ve ellerinin başlarında olduğu görüldü.

Ayrıca ABD’li askerlerden biriyle yapılan röportaj da İran medyasında yer buldu. Kendini komutan olarak tanıtan askerin ‘bizim hatamızdı, özür dileriz’ dediği görülüyor.

 ABD Savunma Bakanı Ash Carter, askerlerin salıverilmesi için İran nezdinde girişimde bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry’ye bizzat teşekkür etti. Kerry, nükleer pazarlıklar sırasında İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yakın ilişki geliştirmişti. Kerry ise meselenin barışçı çözümünün ABD’yi güvenli tutmada diplomasinin oynadığı kritik rolün bir göstergesi olduğunu söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/abd-ozur-diledi-mi-40040217

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.