Andrew Zsolt Biro: ‘Türk Bir Irkın Adı Değildir’

0
1858

anben1

O bir cigit! Yani yiğit ve ya Azerbaycan Türkçesindeki gibi igit. Şövalye ve ya cengaver. Hangi ağızda ve ya dilde söylense de aynı anlama geliyor ve ben bunun ispatı için hiç Kaşğari sözlüğünü varaklamağı da düşünmüyorum. Kahraman kelimesinin dünyanın bütün dillerine bizden; yani  sayısını aklımda tutamadığım bilmediğim boylarımızdan geldiğine inanıyorum ve böyle  ırkçılık yapmağım kendimi de hayrete düşürüyor. O bir Hun gibi dünyanın düzenini değişmeğe kalkmış. Bu kadar özgüven  ve cesaret sergileyen birine sırf  inat olsun diye sorduğum ilk soru:

Ben:
-Lap derine insek hepimiz Nuh’un evladıyız. Böyle ırkçılık yapmak; etnik kökeni kabartmak aslında ülkenin parçalanmasına getirip çıkarmıyor mu ki, şu anda Türkiye salt bunun acısını yaşıyor?

Andraw Biro:

-Türk bir ırkın adı değildi, bir imparatorluğun adı idi aslında.  Nece ki sultanlık bir dönemde Osmanlı adı taşıyordu, o şekil Türk devlet adı olarak öne çıkıyordu, Oğuzlarda Selçuklar ve bu gibi yani…

Aslında onu tanıtmağa  gerek yoktur düşünüyorum ben de; çünkü Avrupa‘nın göbeğinde kalkıp da Türk ülkesi olduklarını ilan etme cesareti bulan, Turan Kurultayı düzenleyen Atilla torununu her kes bilir. Ve yanılmıyorum, Turan diyen büyük bir coğrafyada ismi zikir edilen bu Hun evladının önderliğinde 2006’dan Türk atlarının tırnakları ile  inlemeye başlamış Avrupa.

Ben:
-Tamam da Macarların bu kadar ecdat sevgisi ve Türklük tutkusu varsa neden Macaristan’da şu ana kadar bir cami bile faaliyet göstermiyor? Şu ana kadar dedim de, ama 2013 de net olarak edinmiş bir bilgi bu.

A.B:
-Bu hakta sizin kadar net malumatım yoktur. Ama toplumun Müslüman  olmadığını düşünerek söyleye bilirim ki, caminin olmaması normladır. Çünkü  Macarlar Türklerin Müslüman olmalarından  daha önce;  Tenğriçi idiler o yerlerde meskun olanda. Örneğin  Karaçun; yani doğadaki en uzun gün hala Macarlar tarafından geleneksel bayram olarak kutlanıyor.  O gün en  büyük ateşler yakılar.  Macarlar eski kültürlerine sahip çıkıyorlar. Bütün Türk boylarında kutsal doğa elementleri var, aynen Macarlarda da.

Ben:

– Oğuzlarda ağaç ve alev totemi gibi yani? Biz  Dağdağan ağacını kesmeğiz ve odu kutsal biliyoruz.  Kaba yanaşılmaz,  murdarlanamaz, küfür edilmez ve saire.

-Macarlarda ve kırkız ve kazaklarda ise daha çok hayvanlara var bu yaklaşım. Mesela Kurt’un adını söylemezler kuyruklu derler.

Ben:
-Macaristan’ı Turan Başkenti mi yapmak istiyorsunuz?
turan

A.B:

-Sadece Macar halkı eski kültürüne sahip çıkıyor o kadar.  Yüz binlerle keşif yerleri dolaştım;   çok gezdim Kazakistan keşif gezilerinde bulundum. Kazakistan’da elde ettiğim bilgilere dayanarak bu sonuca vardım ki, köken olarak nerden gelmişiz ve uzun yıllar kimsenin izah edemediği gelenek göreneğimizin kaynakları nerden geliyormuş.  Orada en büyük kabilenin adı Macarmış ve aynı zamanda Azerbaycan’da 15. Yüzyıla kadar Büyük ve Küçük Macar kentleri mevcut olmuş. Kazakistan gezisinden sonra biz ortak olarak bir kutlama yapmak kararı verdik, Avrupa’nın en büyük geleneksel etkinliği Kurultaj  ve Altay dillerinden gelme  türevleri; (farklı Türki dillerin en başta dahil) aşiretlerin  toplantısını yapmaya karar verdik.

anbenanben

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.