Arabayı tanımayana ehliyet ‘hayal’ olacak

0
1358

1 Ocak 2016’dan itibaren ilk defa ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, kullandıkları aracın teknik özelliklerini bilmeyen sürücü adayları başarısız sayılacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) getirilen yeni düzenlemeye göre, yeni yılda ilk kez ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, kullandıkları aracın teknik özelliklerini yeteri kadar bilmeyen sürücü adayları başarısız sayılacak.

Sürücü adaylarının sınava eklenen ilk 5 dakikalık sürede, aracın kaputunu açarak motor yağının, soğutma suyunun, ayrıca bagajdaki stepne ve krikonun yerini göstermesi, hatta lastiklerin havasına bakması zorunlu olacak.

Sınav sırasında adaylardan ani fren yapmaları istenecek; yeni dönemde de adayların en çok zorlandığı geri geri iki duba arasına park etme kuralı da aynen geçerli olacak.

Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Lokman Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ilk defa ehliyet alacaklara yönelik direksiyon dersi sınavlarına 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere eklenen yeni kuralları AA muhabirine anlattı.

Yeni yılla direksiyon sınavlarının süresinin 30 dakikadan 35 dakikaya çıkarıldığını duyuran Yıldırım, sınava eklenen ilk 5 dakikalık sürede, adayların araç bilgisinin sorgulanacağını ifade etti. Yıldırım, “Sınava eklenen bu 5 dakikalık süre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin direksiyon sınavlarında olduğu gibi adayın araca binmeden önceki heyecanını azaltmaya ve aracı tanımasına dönük bir uygulama olarak yönergeye eklenmiş durumda” ifadesini kullandı.

“14 sorudan 5’ine hatalı yanıt verenin sınavına son verilecek”

Lokman Yıldırım, yeni düzenlemeyle direksiyon sınavlarına başlar başlamaz araç bilgisini sorgulamaya ilişkin 14 sorudan 5’ine hatalı yanıt verenin sınavına son verileceğini duyurdu.

Sürücülerin kullandıkları aracı tanımalarının önemine işaret eden Yıldırım, “Daha önceki sınavlarda böyle bir sorgulama yapılmıyordu. Adaylarımız, direkt arabaya binerek sürüş aşamasına geçiliyordu. Bakanlığın sınavın ilk 5 dakikasında yapılacak bu düzenlemeden oldukça memnunuz. Aday açısından da bu eğitimin faydalı olacağını düşünüyoruz. Adayın 5 hatalı yanıt verdiği anda sınavı sonlandırılarak yeniden başvuru yapması istenecek” bilgilerini paylaştı.  (AA)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.