Artvin’de ışıklı protesto

0
1066

Artvin’de binlence kişi Cerattepe’deki maden faaliyetlerinin durdurulması için yürüdü.

Artvin Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişilik grup, dövizler açarak bölgede yapılan çalışma ve güvenlik güçlerinin müdahalesini protesto etti. Gruptakiler telefonlarının ışıklarını açtı, maden şirketi aleyhinde slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe’yi, Artvin’i, ormanlarını korumaya devam edeceklerini, memleket sevgisi ve vatan savunmasının her türlü kişisel çıkar ve ideolojinin üstünde olduğunu söyledi.

Cerattepe mevkiinde madencilik faaliyeti yapılaması için 20 yıldır verdikleri mücadelenin 7 ilin güvenlik güçlerinden oluşturulan ekip tarafından kırılmak istendiğini ifade eden Karahan, “Artvin ve yurt sevgisi olan insanlarımıza tarihte görülmemiş bir saldırı yapıldı. Sadece bilimsel kriterleri ve Artvin sevgisini ölçü almış bir çevre eylemine plastik mermiler ve ölçüsüz biber gazı ile yapılan saldırı, kendi halkına yapılmış tarifi mümkün olmayan bir şiddet gösterisidir” dedi.

Yeşil Artvin Derneği ve tüm Artvinlilerin 20 yıldır olduğu gibi yine hukuksal zeminden ayrılmayacağını vurgulayan Karahan, “Bizi hukuktan ayırmak üzere kamu eliyle toplumsal gerginlikler yaratmaya çabalayanlar da çok açık olarak görülmektedir. Ülkemizdeki güvenlik kurumlarının maden şirketinin elemanı gibi davranması, halkını bir haşere gibi zehirli gaza maruz bırakması, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden acımasızca davranması, insanı ve doğayı hiçe saydığının, halkın yanında değil para babalarının yanında saf tuttuğunun en açık göstergesidir” diye konuştu.

“KORUMA KARARLILIĞIMIZ ARTARAK DEVAM EDECEKTİR”

Şiddetsizliği ve hukukiliği ile sadece ulusal değil, uluslararası dünyaya örnek olmuş bir halk hareketinin, toplumun her sosyal ve siyasal katmanı tarafından kabul edilerek, ortak olunan bir kutsal çabayı kirletmek isteyenlerin olduğunu savunan Karahan, şöyle devam etti:

“Her ne olursa olsun Cerattepe’deki nöbetimiz, Artvin’i can pahasına koruma kararlılığımız artarak devam edecektir. Bizi hukuksuzluğa çekmek isteyenlere hukukla karşılık vererek yine bu saldırıyı da yok edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu direniş Cerattepe ve Artvin’i bir anne şefkati ile kucaklayan dağların, kurdun, kuşun, çalının, ağacın, suyun ve toprağın korunması kadar elbette bu şehirde onur ve haysiyetiyle yaşayan 25 bin kişinin de korunması demektir.”

Geçmişte Cerattepe’de madenciliğe karşı olan Artvin’in yeni bir başlangıç yapacağını belirten Karahan, “Artvin ve Artvinli, dünyaya şefkat ve sevgi sunan, milleti ve ülkesini aşk ile sevenlerin, çağdaşlığın timsali olan bir coğrafyanın adıdır. Cerattepe ve Artvin hiçbir zaman yenilmeyecektir” ifadesini kullandı.

YENİ HUKUKİ SÜREÇ

Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın ise yeni bir hukuki süreç başlattıklarını, sadece bir adım geri attıklarını daha güçlü olarak maden yapılmaması için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından gruptakiler, “Artvin’in yağmacılara teslim etmeyeceğiz” yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Güvenlik güçleri Artvin Valiliği önünde geniş güvenlik önlemi alırken Yeşil Artvin Derneği üyeleri de valilik önünde olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik güçlerine destek verdi.

Taşkınlık yapmak isteyenler dernek üyeleri tarafından sakinleştirildi.

İnönü Caddesi’nden yürüyüşe geçen gruptakiler Cumhuriyet Caddesi’ni takip ederek aynı yerde yürüyüşü tamamladı. Eyleme CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan da katıldı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA PROTESTO ETTİ

Öte yandan Artvin’de bir grup sağlık çalışanı, Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetine tepki gösterdi.

Artvin Devlet Hastanesi önünde toplanan hastane çalışanları adına basın açıklaması yapan Uzm. Dr. Mehmet Asi Oktan, “Artvin Devlet Hastanesi hekimleri ve sağlık çalışanları olarak Cerattepe’de oluşturulmak istenen maden sahasına karşı Artvin halkının haklı mücadelesini destekliyoruz. Artvin halkının ve gelecek nesillerin sağlığını riske atacak, güzel Artvin doğasına zarar verecek her türlü eyleme karşı olduğumuzu bildiriyoruz” dedi.

http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=48040

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.