Home Manşet YURT DIŞINDAN TARIM ARAZİSİ KİRALANACAK

YURT DIŞINDAN TARIM ARAZİSİ KİRALANACAK

0
1359

TÜRKİYE YURT DIŞINDAN VERİMLİ TARIM ARAZİSİ KİRALAYACAK.

 

Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu ardından açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarım, finans, ar-ge, vergi ve bir çok alanda yeni düzenlemelerin işaretlerini verdi. Canikli, “Ülkemizin tarım ürünlerine olan talepleri daha yüksek o randa. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi edinilmesi veya kiralanması konusunda çalışmalar gerçekleştirilecektir. Uzun vadeli ihtiyaçlar için tarım ürünlerini karşılanmasında çok ciddi katkı sağlanacaktır” şekline konuştu.

Bakanlar Kurulu Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli basının karşısına geçerek toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Canikli, Türkiye’nin belli başlı ürünler için dışarıdan tarım arazisi kiralayabileceği, Damga Vergisi konusunda düzenleme yapılacağı, şirket kurma ve kapatmanın kolaylaştırılacağı, yabancı çalışanlar için turkuaz kart uygulaması getirileceği gibi bir çok konuya değindi.

Tarım Arazileri İle İlgili Düzenleme Kapıda.

Özellikle stratejik ürünlere öncelik verilecek şekilde etkin bir tarım politikası düzenleneceğinin sinyalinin veren Canikli,  “Ülkemizin tarım ürünlerine olan talepleri daha yüksek o randa. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi edinilmesi veya kiralanması konusunda çalışmalar gerçekleştirilecektir. Uzun vadeli ihtiyaçlar için tarım ürünlerini karşılanmasında çok ciddi katkı sağlanacaktır” şekline konuştu.

Ülke olarak özellikle yağlı tohumlarda çok ciddi ithalat yapıldığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Canikli, “Bunlar gelecek açısından da stratejik ürünler. Türkiye’nin toprakları ve tarım potansiyeli sınırlı. Bunu birçok ülke yapıyor. Hangi yöntemle elde edilecekse, kiralama ya da başka yöntemlerde yurt dışında ürünün ekiminin yapılabileceği başka ülkelerdeki arazilerden bahsediyoruz. Bu ekimler yapılacak, Türkiye’nin öncelikli ihtiyacı karşılanacak” dedi.

Canikli, tarımda en büyük problemin çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ülkelere nazaran küçük olduğunun altını çizerek “Bunun önlenmesiyle ilgili daha önce çalışmalar yapılmıştı. Özellikle bu uygulamada karşı karşıya kaldığımız sorunları giderici ve arazi tapulaştırılmasıyla ilgili çalışma TBMM Genel Kurul’a sevkedilecektir” dedi.

Damga Vergisi’nde Düzenleme Yapılıyor.

Yatırımcıları sevindiren haberi Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli verdi. Canikli, Yatırımla ilgili çok kuvvetli bir paketi önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edeceklerini söyledi.  Canikli sözlerine devam etti:

“Burada Ticaret Kanunu ile vergi ile ilgili düzenlemeler söz konusu. Yatırımlar şöyle sıralanabilir: Damga Vergisi Harçlar Kanunu’nda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler, yatırımcılar damga vergisiyle ilgili şikayetlerini zaman zaman iletirler. Bu gerçeklikten hareketle sözleşmelerde sadece 1 nüsha üzerinden Damga Vergisi ve Noter harcı alınacaktır. Şu ana kadar bir sözleşmenin tüm nüshalarından, tamamından hem Damga Vergisi hem de Noter harcı alınmaktaydı. 52 yıldan bu yana böyle bir düzenleme yapılması önemlidir. Her nevi, sözleşme kağıtların değiştirilmesi halinde sadece bedelin artırılmasına ilişkin rakam üzerinden Damga Vergisi alınacaktır.”

Şirket Kurmak ve Kapatmak Kolaylaştırılacak.

Canikli, Yurtdışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerde harçlardan ve Damga Vergisi’nden istisna edilmesi sağlanacağına vurgu yaptı. Canikli ayrıca şirketlerin kapatılmasının önündeki bürokratik işlemlerin azaltılacağını belirterek “Şirketlerin tür değişiklikleri, tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak. Türkiye’de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla bu işlemler Dünya Bankası tarafından takip ediliyor ve her yıl raporlanıyor. Türkiye 189 ülkeden iş yapma kolaylığı açısından 59. sırada. Bunu daha da yukarı çekmek için özellikle şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik işlemler bertaraf edilecek” dedi.

 

AR-GE Teşvikleri Artırılcak.

AR-GE faaliyetlerinin teşvik potansiyeli daha da artırılacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Canikli, “AR-GE’ye ilişkin harcamalarının yüzde yüzünün ticari kazanç tespitinde indirim konusu yapılıyor. Kazancın yeterli olmaması nedeniyle indirim konusu yapılamayan ARGE harcamalarının sonraki vergi dönemine aktarılması söz konu olacak. Bölgesel yönetim merkezlerinin çalışanlarına yönelik ücretler üzerinden alınan vergilere istisna getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından daha uzun vadeli, emeklilik aylık ödemesi şeklinde tercihini kullananlar için ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Faizsiz Finans Ürünleri Yaygınlaştırılacak.

Canikli yeni bir bankacılık uygulamasının da geleceğine işaret ederek “İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki tüm engelleri kaldırıyoruz. Bu konudaki ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılıyor” dedi.

Muhtarasar Beyyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu Bildirgesi Birleştiriliyor.

Kayıt dışılıkla ilgili mücadele kapsamında çalışmalarında devam ettiğine de değinen Canikli Muhtarasar Beyyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgesini birleştirdiklerini belirtti. Canikli “Bu hem tasarruf hem de kayıt dışılığının azaltılmasına katkı sağlayacak” dedi.

 

Nitelikli Yabancılara Turkuaz Kart Uygulaması

Nitelikli yabancılara ülkemizde çalışma ve ikamet sağlayan düzenleme yapılacağını ifade edene Canikli,  “Nitelikli yabancılara çalışma ve ikamet için Turkuaz Kart çıkarılacak. Şirket ortaklarına Türkiye’de çalışma izni getiriliyor. Kısa süreli hizmet verecek olan yabancı çalışan ve stajyerlere çalışma izni verilecek. Genelde Suriyeliler özelde yabancılar için ihtiyaç duyulan alanlarda daha kolay çalışma izni verilmesinin önü açılmaktadır” şeklinde konuştu.

Fiyatların Düşmesi İçin Kırmızı Et İthalatı Yapılıyor.

Kırmızı et fiyatı son dönemlerde çok tartışılan konuların başında geldiğini belirten Canikli, şöyle Devam etti:

“Yaz aylarında yüzde 12 civarında bir tüketim artışı gerçekleşiyor. Bunun fiyatlara yansımaması için kırmızı et ithalatı yapılıyor. Yaz aylarındaki talep artışının fiyatlara yansımaması için gereken her türlü çalışma yapıldı ve yapılıyor.”

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Türk Bayrağı Azeri Bayrağı