Uluslararası ilişkileri uzmanı, Doç.Dr.Haluk Safevi: “ABD, AB üyesi devletler ve Batı devletleri her yolla Rusyayla Türkiye arasında çatışma çıkarmak istemekteler”
-Türk Akımı projesi ve daha nice projeler imzalandı dun. Görüşlerini alabilir miyiz bu konuda ?!
-Putin uzun bir sure önce Yunanlarla anlaşamıyordu, sonunda bunu başardı. Bu da Rusya’nın Yunanistanla yeni bir mütabakata varmasıyla mümkün oldu. Bunun sonucundaysa Rusyayla Yunanıstan arasında “Türk akını” anlaşması imzalandı.
Rusyayla Yunanistan arasında bugün St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum sırasında yapılan anlaşmaya göre projenin inşası için Yunanistan’a gerekecek malzemenin tamamını Rusya uzun vadeli kredi olarak ayıracak. “Türk akını” iki önemli projeden oluşmaktadır: birinci proje Türkiye’nin kendisinin gazla temini anlamındadır. Ikincisiyse Rusya`dan alınan gazın Yunanıstan aracılığıyla Avrupa`ya aktarılması öngörülmektedir. Ancak bu konu Avrupa Birliğiyle uzlaşmaya varıldıktan sonra yapılacaktır.
-Rus Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev, Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı ticarette ödemelerin ulusal para birimleriyle yapılma imkanını görüştüklerini bildirdi. Bu demeci nasıl algılamalıyız sizce?
-Gerçekten de Rusya ve Türkiye bunu yapmaya çalışıyorlar. Amaç doların dünyada sıkıntı oluşturmasıdır ki, uluslararası ekonomik dayanışmada alışverişlerin ya Rus rublesi, ya da Türk lirasıyla yapılması yeni bir ekonomik kurtuluşa neden olacaktır. Eğer bu mümkün olacaksa, her iki devlet kazanmış olacak ve doların bu devletlere etkisi azalacaktır.
-Zbigniew Brzezinski Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşmiş uçak krizi hakkında konuşurken, bu olayda gerilimler ciddidir, ama ölümcül değil. – Dedi. Kısa sure olay çözüldükten sonra biz onun haksız olmadığını gördük. Rusya Türkiye yakınlaşmasından rahatsız olacak AB ve ABD ile Türkiye arasında yaşanacaklara ölümcül olmaz değil mi?
-ABD, AB üyesi devletler ve Batı devletleri her yolla Rusyayla Türkiye arasında çatışma çıkarmak istemekteler. Son zamanlarda iki devlet arasında yakınlaşma ABD`nin Suriye’deki etkinliğinin zayıflaması Türkiye ile Rusya’nın ortak kararlaştırılmış işlemlerinden tutun da bunun uzantısı olarak büyük siyasi güce sahip olan bu sözleşmenin imzalanması ve gelecekte de ekonomik işbirliğinde ulusal para birimleriyle hesaplaşmaların yapılmasını öngören anlaşmalar planı ABD, AB üyesi olan devletleri ve Batı`yı çok rahatsız ediyor. Sebep şu ki, o devletler yeni birliğin oluşturulmasına karşıdırlar.
-Bazı Rus uzmanlar, Türkiye Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu`nun Rusya’nın dostu olarak tanımlıyor. Özellikle onun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı döneminde Rusya’ya verdiği destekleri hatırlatırlar hep. Düşüncelerimizi şahıslar üzerinde kurmak istemem, ama şahıslar da ikili ilişkilerde çok önemli. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz: şahıslar ve ülkeler arasında politikalar …
-Türkiye Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu`nun Rusya’nın dostu olarak bilinmesi Türk devletinin çıkarlarından dolayı oluşmuştur. Elbette bu iki gücün dost olmasıyla ilgili Türkiye`de en fazla çalışan ve çaba sarf eden insanlardan birisidir. Tarihte hep Şahıslar çok önemli olmuştur, şimdi de öyledir, gelecekte de böyle olacaktır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev de bu ilişkilerde her zaman Türkiye’nin yanında olmuştur ve olacaktır. Çünkü bizim başka yolumuz yok. Türkiye tüm Türk devletlerinin umut ve güven yeridir. Her iki devlet başkanları biz kardeşiz ifadesini kullanması da bunun bariz örneğidir.
-Bundan Sonra Türkiyeyle Rusya arasında hangi alanlarda sıcak gelişmeler yaşanacak?
-Ben ilişkilerin giderek daha da yoğunlacağını ve bu ekonomik siyasal alanda yaşanan yakınlaşmalar bu devletleri Türkiye Rusya siyasi birliğine dogru emin adımlarla yürüyorlar.
-İran Bu yakınlaşmanın neresinde?
-Bu konuda kesin bir tutum sergilemek mümkün değildir. İran Rusyayla müttefik devletler listesindedir ve Suriye konusunda aynı tutum sergiliyorlar. Burada ince bir konu var ki, o da İran’ın çıkarları… Bence, İran gerçek anlamda Suriye konusunda Türkiyeyle hiçbir zaman aynı görüşte, aynı fikirde olamaz ve bunu Türk siyasetçileri de iyi biliyorlar. Ancak Rusya’nın Türkiyeyle anlaşması İran’ı bir sure susmağa zorladı.
-Bir sure once IŞİD’in Menbiç’ten temizlenmesiyle Ankara’nın gündemini yeniden “ABD bize söz verdi, YPG oradan çıkarılacak” iddiaları doldurmuştu. ABD sözünü tutamadığı için mi Rusyayla bu kadar yakınlaştı Türkiye ?!
– Hayır, ben öyle düşünmüyorum, YPG de PKK’nın bir koludur ve terör örgütüdür. ABD`nin bu terör örgütünü desteklemesi gerek Türkiye’nin, gerekse de Rusya’nın bölgede huzur yaratmak amaçlarına karşıdır. Sadece nedenlerden bir tanesi de bu.