ABD’nin çeşitli kurumlarının çifte standartlarla Azerbaycan’ı etki altında tutmaya çalıştığı vurgulanarak, bu ülkede, son yıllarda dini ve milli ayrımcılık, islamofobi gibi akımların arttığı, ifade ve basın özgürlüğüne kısıtlamaların getirildiği, siyasetçilerin yolsuzluğa bulaştığı ileri sürüldü.
Kızılderililere, zencilere yapılanların tarihten örneklerle hatırlatılan, son dönemlerde yaşanan Ferguson olaylarına değinilen tasarıda, ABD istihbaratının sosyal medya aracılığıyla insanları yasa dışı dinlediği savunuldu.
DİĞER DEVLETLERİN İÇ İŞLERİNE KARIŞILIYOR
ABD’de yaşanan yolsuzluk olayları ve seçimlerde yapılan usulsüzlüklere ilişkin örnekler verilerek, ABD’nin diğer devletlerin iç işlerine karıştığı öne sürüldü.
Irak, Libya, Suriye ve Yemen gibi ülkelerin, ABD’nin müdahalesi sonucu iç savaş ve toprak bütünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı iddia edilen tasarıda, Dışişleri Bakanlığı’na, ABD hükümet üyeleri ve onların ailelerine, ABD Kongresi’nde Azerbaycan aleyhine çalışma yürüten kongre üyelerine, Ermeni diasporası ile işbirliği yapan siyasetçilere, seçimde hile yapanlara vize verilmemesi tavsiye edildi.
Azerbaycan kamu ve özel kurumlarından, ABD şirketleriyle ilişkilerini gözden geçirmesi istenen tasarıda, bu ülkeyle yeni anlaşmaların yapılmaması önerildi.
Tasarıda şu tavsiyeler yer aldı:
HELSİNKİ KOMİSYONU BAŞKANI’NDAN YASA TASARISI
“ABD’li sivil toplum kuruluşlarının, Azerbaycan’da proje gerçekleştirmesi engellensin, bunların banka hesapları kapatılsın. ABD ile ticari, enerji, askeri ve güvenlik alanlarında iş birliğine son verilmesi için teklifler hazırlanarak ilgili yerlere sunulsun. Azerbaycan’ın Afganistan’da ISAF bünyesindeki operasyonlarına son verilsin. ABD’nin Azerbaycan üzerinden askeri ve diğer amaçlı yük taşımacılığına müsaade edilmesin. ABD’nin AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlığı’ndan çıkartılması için gereken süreç başlatılsın.”
ABD Helsinki Komisyonu Başkanı Chris Smith, 18 Aralık 2015’te, Azerbaycan’daki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle, Azerbaycan hükümetinin üst düzey üyelerine vize verilmemesini içeren yasa tasarısı hazırlayarak ABD Kongresi’ne sunmuştu.