Rusya’nın Suriye’de DAEŞ yerine muhalifleri vurmaya devam ettiğini açıklayan İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, ‘Moskova, Esad’a Nusayri bir devlet mi kurdurmaya çalışıyor?’ dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Esad’a Suriye’de butik bir devlet kurmak istiyorlar” sözünün bir benzeri İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond tarafından da yapıldı. DAEŞ karşıtı koalisyona üye 23 ülkenin temsilcisini bir araya getiren Roma’daki konferanstan sonra konuşan Hammond, Putin yönetimini “Beşar Esad’a küçük bir Nusayri devleti kurmaya çalışmakla” suçladı. Hafta başında Hammond, Rus saldırılarının sadece küçük bir kısmının DAEŞ terör örgütünü hedeflediğini, Rus müdahalesinin Suriye’deki savaşı daha da kötüleştirdiğini söylemişti. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da bu sözlere sert tepki göstererek “Ciddiye alınamaz” demişti. Peskov’un sözlerinin ardından “Demek ki laflarım gediğine oturmuş” diyen Hammond “Acaba Rusya gerçekten barış sürecine bağlı mı, yoksa barış sürecini bahane ederek ülkenin kuzeybatısında Esad’a Nusayri bir devlet mi kurdurmaya çalışıyor?” sorusunu ortaya attı. Bu açıklamalar ABD, NATO, İngiltere ve Türkiye’nin, Suriye’deki Rus müdahalesine ortak bir bakış açısından yaklaştığı şeklinde yorumlandı.
HEDEF HALEP’İ KUŞATMAK
Rusya’nın saldırıları dünyanın tepkisini çekmeye devam ederken, bu saldırılardan destek alan rejim güçleri Halep’i kuşatma altına almaya çalışıyor. Rus saldırılarının Halep’in çevresiyle bağlantısını kesmeye yoğunlaştığını belirten muhalifler “Tedarik yollarımız henüz kesilmiş değil ama ağır bombardıman altındayız. Rus jetleri ikmal yollarını ve karargahı vurdu. Saldırıyı geri püskürtmek için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. Rejim güçlerinin de Türkiye-Halep arasındaki yolların çevresindeki köyleri ele geçirmeyi hedeflediği öğrenildi.
SURİYE GÖRÜŞMELERİ ASKIYA ALINDI
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat’ta yapılmasının planlandığını söyledi. De Mistura Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile bir araya geldikten sonra basına açıklamalarda bulundu. Görüşmeler başlamadan önce insani durum konusunda acil adım atılması gerektiğini belirten de Mistura, hem BM hem de krizin taraflarınca yapılması gereken çalışmalar olduğunu kaydetti. De Mistura, başlayacak görüşmelerin Suriye halkının yararına olması gerektiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: Yine sonuçsuz bir Cenevre görüşmesi yapmak için mi buradayız, yoksa Suriye’nin geleceğini, siyasi sürecini, yeni anayasayı, seçimleri konuşurken ciddi miyiz? Suriye halkı bu görüşmeleri yaparken bir çözüm üretmemizi bekliyor. Dürüst olmak gerekirse henüz bunu görmedim ve görüşmelere yeniden başlayabilmek için bir ara verilmesi gerek.