Sekiz kişinin domuz gribinden ölmesinin ardından H1N1 kabusu hayatımıza yeniden girdi. Peki domuz gribi nasıl bulaşıyor? Bu ölümcül hastalıktan nasıl korunabiliriz?
Adana’da domuz gribinden 2, Sivas‘ta 1 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Türkiye genelinde dün domuz gribinden 8 kişinin öldüğünü açıkladı.
TEDAVİSİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Hayatın olağan akışı içinde her an herkese bulaşabilecek bu ölümcül hastalığın belirtileri halen Türkiye toplumu tarafından tam olarak bilinmiyor. Hastalık gribe benzediği için ilk zamanlarda gösterdiği belirtiler grip zannedilerek göz ardı edilmesine neden oluyor. Oysa ki; domuz gribi için erken teşhis ve tedavi önemli. Genel olarak solunum yoluyla bulaşan hastalıktan sakınmak için özellikle el hijyenine ve kalabalık ortamların havalandırılmasına dikkat etmek gerekiyor.
KALABALIKTA BULAŞMA ORANI YÜKSEK
Domuz gribi, grip gibi mevsimsel olarak soğuk ve kapalı mekanların yeteri kadar havalanmaması gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Durum böyle olunca da kalabalık ortamlar daha riski olarak görülüyor çünkü, gribin bulaşma oranı bu ortamlarda çok daha yüksek. Son 50 yılın en ölümcül hastalıklarından biri olarak kabul edilen salgın; yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, öksürük, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIKLA BULAŞABİLİYOR
Domuz gribi, kişiden kişiye öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşabiliyor. Hastalık taşıyan birinin hapşırdığı veya öksürdüğü mekanın yeteri kadar havalandırılmamasından dolayı da grip, kalabalık ortamlarda rahatlıkla insandan insana geçebiliyor.
EL, BURUN VE YÜZ HİJYENİ ÖNEMLİ
Genellikle solunum yoluyla bulaştığı bilinen hastalığın, hasta insanların nefeslerinin geçtiği telefon avizesi ya da hapşırdıktan sonra elleri ile dokundukları yüzeylerle temas edimesiylede bulaşabiliyor.
Hasta olmayan insanların bu yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yüzlerine ya da burunlarına götürmeleri de hastalığın bulaşma yollarından birisi olarak gösteriliyor. Hastalanan kişiler, hastalığın belirtileri başlamadan bir gün öncesinden başlayarak 7 gün boyunca bulaşıcı özellikler taşıyor.
Hastalık için hamileler, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplar içinde yer alıyor. Bu gruplardaki hastalarda, hastalık normalinden daha ağır ilerliyor.
DOMUZ GRİBİNİN ÇOCUKLARDAKİ ACİL DURUM BELİRTİLERİ
– Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü
– Mavimsi cilt rengi
– Yeterince sıvı alamama
– Uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe
– Huzursuzluk
– Grip benzeri semptomlara ek olarak ateş ve şiddetli öksürük
YETİŞKİNLERDEKİ ACİL DURUM BELİRTİLERİ
Yetişkinlerde acil tıbbi yardım gerektiren durumlar şunlardır:
– Solunum güçlüğü veya nefes darlığı
– Göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç
– Ani baş dönmesi
– Şiddetli bulantı ve kusma
Hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlara, hastalığın belirtileri görüldükten sonraki iki gün içerisinde doktor kontrolünde başlanması gerekiyor.
SON 50 YILIN EN ÖLÜMCÜL HASTALIĞI
Dünya Sağlık Örgütü tarafından “geniş çaplı salgın” olarak tanımlanan “İnfluenza H1N1” yani domuz gribi, son 50 yılın en önemli salgını olarak kabul ediliyor. 2009 yılının Mart ayında Meksika‘da kitlesel bir salgına dönüşerek ortaya çıkan hastalık, domuzlarda görülen bir tür grip virüsünün genetik değişim geçirmesi nedeni ile “domuz gribi” adını almıştır. Salgın hastalık 2009 Mart’ından sonra Latin Amerika ve Amerika‘nın ardından tüm dünyaya yayıldı.