Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak bir basın açıklaması yaptı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından önemli satırbaşları;
Türkiye, Kırım’ın ilhakını tanımamıştır
Ukrayna’ya desteğimiz sürecek
Görüşmelerimizde Kırımlı kardeşlerimizin sıkıntılarını ele aldık ve bu görüşmelerimizde farklı bir yaklaşım yok
Kırım Tatarları yaşamlarını güç şartlarda sürdürmek zorunda kaldılar
Minsk sürecini destekliyoruz, Ukrayna topraklarının yabancı askerlerden arınması çağrısını yineliyorum.
“KENDİLERİNİ KİMLER ÇAĞIRDI DA UKRAYNA’YA GİRDİLER?”
“Suriye’ye girerken, ‘Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye’deyiz’ diyen Rusya, acaba Ukrayna’ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna’ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? ‘Güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil.”
Rusya, “güçlüyüm o zaman haklıyım” mantığı içerisinde hareket edemez.
Türkiye ve Ukrayna’nın toplam nüfusu 125 milyon bu ciddi bir rakam ve biz serbest ticaret anlaşmasını daha fazla zaman kaybetmeden sonuçlandırmalıyız.
Burada bir konu da çok önemli çiftte vergilerin önlendirilmesi konusunda sayın İsmet Yılmaz’a da burada görev düşmektedir.
Görüşmelerimizde, askeri, turizm ,savunma ,kültürel ve medya alanlarında işbirliğini konuştuk.
Uluslararası camia Rusya’ya gereken cevabı vermeli, Lazkiye’deki hava üssünde 50 uçakları var
Poroşenko’nun açıklamalarından satırbaşları;
Türkiye’nin Rusya tarafından zulümce ilhak edilen Kırım’a verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim.
Ukrayna ve Ukrayna halkı için samimi dostumuz Türkiye’nin desteği önemli.
Ukrayna’yla Türkiye arasında bugün gerçekleştirilen 5. Stratejik İşbirliği toplantısında önemli aşamalar kaydettik.
Güvenlik, savunma modern meydan okumalarına cevap verme konularına özellikle ilgi verdik, Rusya’nın saldırgan politikalarına karşı.
Gerçek stratejik ortaklık sloganlardan ibaret değildir.
Bölgeye istikrar getirmek için eşgüdümlü, uluslararası hukuk içerisinde, Kırım’da, Suriye’de insan haklarının ihlaline karşıyız.
Kırım’ın askeri üsse çevrilmesi ve silahlandırılması kabul edilemez. Rusya, Kırım’ın etnik yapısını değiştirmek istiyor.
“Değişim yapmaya hazırız”
“Rusya tarafından hapiste tutulan Ukraynalı pilot ve milletvekili için Cumhurbaşkanı olarak Moskova yönetimi ile değişim yapmaya hazırız.”
RUSYA SALDIRGANLIĞI 2 ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRDI
Türkiye ve Ukrayna, Rusya’nın her iki ülkeye yönelik saldırgan tutumunun ardından daha da yakınlaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen Hafta Ukrayna’ya düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın tutumu yüzünden Ukrayna,Gürcistan ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün tehlike altında olduğunu, Azerbaycan’ın da tehdit altında olduğunu söyledi.
Rusya, önce Ukrayna’da Rusya yanlısı silahlı güçlere destek vererek daha sonra da bizzat askerin bu ülkenin doğusuna sokarak ülkenin fiili olarak 2’ye bölünmesine yol açtı. Rusya Ukrayna’ya ait Kırım’ı da işgal eden Rusya burada dünya tarafından kabul edilmeyen bir ülke kurdu. Batı ülkeleri, bu saldırının ardından Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.
Rusya, Suriye’de de Beşar Esed rejimine verdiği desteği askeri kuvvetlerini bu ülkeye sokarak genişletti. Özellikle sivilleri hedef alan Rus bombardımanının IŞİD’i hedef alındığı iddia edilse de, sadırıarın hemen hemen tamamı sivilleri ya da ılımlı muhalifleri hedef aldı. Rusya’nın benzer bombardımanlarda sık sık Türk hava sahasını ihlâl etmesinin ardından 24 Kasım 2015’te Türkiye yine hava sahasını ihlâl eden bir uçağı uyarınına ardından düşürdü. Rusya bu olayın ardından Türkiye’ye tek taaflı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Türkiye ise Rusya’nın talebine rağmen bu savunmadan dolayı özür dilemeyeceğini ve ihlâlin tekrarlanması halinde sınır güvenliğini yine koruyacağını açıkladı.
Rusya, Gürcistan’ın Osetya ve Abhazya bölgelerini de işgal altında tutuyor. Ayrıca bu ülke, son dönemde Ermenistan’daki askeri üstlerine takviyeler yaparak Azerbaycan ve Türkiye’yi de tehdit ediyor.