“Selam Tevhid’de kumpas” davası kapsamında firari sanık Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 55’i tutuklu 122 kişi yargılanmaya başladı. Avukatı, Fetullah Gülen hakkında “kaçak” kararı değil, “gaib/kayıp” kararı verilmesini istedi.
“Selam Tevhid’de kumpas” davası kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen, Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55’i tutuklu 122 kişinin yargılanmasına başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık, başka suçtan tutuklu Kazım Aksoy, Ertan Erçıktı, 6 tutuksuz sanık ile 42 müşteki ve tarafların avukatları katıldı.
HAKİMİ REDDETTİLER
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, iddianamede savcılığın duruşmaların gizli olarak yapılması ile Fetullah Gülen’in avukatının reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin taleplerinin değerlendirileceğini açıkladı. Başkan Rüzgar, davanın devamı için reddi hakim talebi konusunda bir karar vereceklerini, bu nedenle başka reddi hakim talebi olan varsa beyan etmesini istedi. Duruşmada, sanıklar ve avukatların kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitinin ardından duruşma, sanık avukatlarının, reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin taleplerinin alınmasıyla devam etti.
AÇTIĞI TÜM DAVALAR DÜŞEBİLİR
Duruşmada söz alan Fetullah Gülen’in avukatı Nurullah Albayrak, skandal talepte bulundu. Gülen hakkında kaçak olarak tutuklamaya yönelik karar çıktığını bunun yanlış olduğunu iddia eden Albayrak, “Benim müvekkilim kaçak değil yeri bellidir. Kaçak olmadığı için tutuklama istenmesi yanlış. Müvekkilim hakkında kaçak kararı değil, Gaib/kayıp kararı verilmelidir “dedi. Kayıp kararı verilirse Gülen’in gazeteciler ve siyasetçiler aleyhine açtığı yüzlerce davanın düşmesi gündeme gelebilir.
BU ÇETENİN MÜŞTEKİSİYİM
Selam Tevhid’de Kumpas davasında avukatlar reddi hakim taleplerine ilişkin konuştukları sırada salonda tartışma yaşandı. Sanık Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin avukatı Mehmet Sami Selçuk’un, reddi hakim talebinde bulunduğu esnada, davanın şikayetçilerinden olan avukat Faik Işık, “Ben bu çetenin müştekisiyim” diye bağırıp mahkeme başkanına dönerek “Başkanım esasa giriyorlar böyle olmaz” dedi. Bu esnada tutuklu sanıklar ve sanıkların avukatları “Kim çeteymiş” diye bağırarak tepki gösterdi.
Fetullah Gülen vekilleri reddi hakim taleplerini esas Hakkı’nda savunmaya çevirip saatlerce konuşunca hakim; “Uzatıyorsunuz” dedi. Avukat; “5 günümüz var efendim, yetmezse süre yarın da devam ederiz” dedi. Hakim Canel Rüzgar “Ya bu akşam tutukluluğa itiraz edenlere tahliye kararı verilecekse, niye özgürlüklerine engel oluyorsun” deyip çok akıllıca bir cevap verdi ve sanıklar Fethullah Gülen’in avukatına bağırmaya başlayarak, “Yeter kardeşim, biz belki bu akşam tahliye olacağız. Ceza evinde bir gün bile kalmak istemiyoruz” dedi. Bir sanık avukatı da “Dışarı çıkartılsın, çok sinirlendi bir su içsin, ilaç alsın” dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme başkanı da “Siz karışmayın ben de dışarı çıkartılsın diyorum zaten” dedi. Mahkeme başkanının dışarı çıkartılsın dediğini duyan Işık, cübbesini giyerek avukat olduğunu söyledi. Sözlü tartışmanın uzaması üzerine mahkeme başkanı duruşmayı yarına erteledi.
Gaiblik nedir?
Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde kaybolması veya kendisinden uzun süre haber alınmaması sonucu yargıç kararı ile kişiliğine son verilmesine gaiplik denir. Gaiblik kararıyla kişi hukuken “ölmüş” sayılır. Ancak bu ölüm doğal bir ölüm olmadığından yani kişinin biyolojik ölümü gibi kesin bir ölüm olmadığından bunun sonuçları da doğal ölümün sonuçlarından biraz farklı düzenlenmiştir. Gaibin mirası gaiplik kararının verilmesiyle hemen mirasçılara geçmez. Gaibin terekesi belli bir süre ve teminat karşılığında “mirasçılara teslim” edilir. Tereke gaibin mirasçılarına zilliyet sıfatıyla teslim edilir. Gaiplik kararı üzerine veraset ilamı çıkartılarak, tapu müdürlüklerinde miras intikali yapılabilir, satış gerçekleşebilir.
http://www.yenisafak.com/gundem/kacak-degil-kayipmis-2402187