Azerbaycan: Ermenistan’ın ihlaline karşılık verildi

0
1484

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, cephe hattında Azerbaycan ordusuna ait askeri ambulansa, Ermeni ordusunca ateş açıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, temas hattında operasyonların durdurulmasına dair elde edilen mutabakata rağmen Ermenistan ordusunun farklı yönlerde Azerbaycan mevzi ve yerleşim birimlerini ateşe tuttuğu belirtildi.

Ermeni askerlerinin cephe hattının, Ağdere-Goranboy yönünde bir ambulansa ateş açtığı, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı, araçta ciddi maddi hasar oluştuğu ifade edildi.

Ambulansın Ermenistan ordusunun ateşkes ihlali sonucu yaralanan sivilleri tahliye ettiği sırada ateşe maruz kaldığı bildirildi.

Saldırının, Bakanlık tarafından “uluslararası insan haklarının kabaca ihlali” şeklinde değerlendirildiği kaydedildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın ateşkesi son 24 saat içinde 119 kez ihlal ettiğini açıkladı. Bakanlık, Azerbaycan askerlerinin ihlale cevap vermek zorunda kaldığını bildirdi.

Ermenistan tarafının Azerbaycan mevzilerine havan mermileri ve ağır makineli tüfekler kullanarak ateşkesi gün içinde 119 kez ihlal ettiği kaydedildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, karşı tarafa cevap olarak Azerbaycan askerlerinin Ermeni mevkilerine 125 defa ateşi açtığını bildirdi.


Anadolu Ajansı, 1-5 Nisan’da şiddetli çatışmaların yaşandığı cephe hattında Azerbaycan mevzilerinden birini görüntüledi. Ermeni mevzilerine yaklaşık 400 metre mesafede nöbet tutan Azerbaycan askerleri, ateşkes kararına uyarken muhtemel saldırılara karşılık vermek için tetikte bekliyor. (Resul Rehimov-Anadolu Ajansı

ERMENİSTAN, NAHÇIVAN’A ATEŞ AÇTI

Ermenistan ordusu, Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne büyük çaplı silahlar ve havan toplarıyla ateş açtı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dün Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında operasyonların durdurulması yönünde tarafların mutabakata varmasının ardından, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Ordubat, Şahbuz ve Babek illerindeki Azerbaycan mevzilerinin ateşe maruz kaldığı bildirildi.

Ermenistan’ın Mehri, Sisian ve Cermuk illerinden büyük çaplı silahlar ve havan toplarından açılan ateşin bugün saat 12.56’ya kadar devam ettiği kaydedildi.

Azerbaycan ordusunun Ermenistan’ın saldırısına cevap verdiği ve karşı tarafın atış noktası ve mevzisini tahrip ettiği belirtildi.

ALİYEV-LAVROV GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-İran-Azerbaycan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Aliyev, kabulde yaptığı konuşmada, üçlü bakanlar toplantısının ilkinin Bakü’de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek üç ülke arasında çok ciddi bölgesel iş birliği sürecinin başladığına işaret etti.
Azerbaycan’ın hem Rusya hem İran’la sınırı bulunan tek ülke olduğunu söyleyen Aliyev, üç ülke arasındaki iş birliğinin çok yönlü şekilde derinleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalara ve sonrasında elde edilen ateşkes mutabakatına değinen Aliyev, “Ateşkese uyuluyordu fakat maalesef Ermenistan bu akşam ateşkesi ihlal etti. Biz müzakere sürecinin devam ettirilmesine odaklanmış durumdayız. Azerbaycan, müzakere sürecine sadıktır” diye konuştu.

LAVROV: GERGİNLİK AZALTILMALI

Lavrov da her üç ülkenin ulaşım koridorları, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve enerji alanında karşılıklı faaliyet açısından ortak jeostratejik ve jeopolitik çıkarları olduğunu belirterek, İranlı ve Azerbaycanlı mevkidaşlarıyla ulaştırma ve enerji projelerinin gerçekleşmesine olanak sağlayacak siyasi çerçeve oluşturacaklarını ifade etti.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki gerginliğin azaltılması gerektiğini vurgulayan Lavrov, şunları söyledi:

Son olayların bizi siyasi çözüm için daha faal çalışmaya sevk edeceğini ümit ediyorum. Bizim önerilerimiz var. AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının girişimlerini tam destekliyoruz. Sadece AGİT’in değil, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün da yardımıyla en yakın zamanda siyasi sürecin yeninden sağlanması için gerekli ortamın oluşturulması lazım.”

http://www.hurriyet.com.tr/azerbaycan-ermenistanin-ihlaline-karsilik-verildi-40083391

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.