Bir Osmanlı Vilayeti Olarak Suriye

0
3202

osmanlı

‘Bir Osmanlı Vilayeti Olarak Suriye’ sergisi açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nce düzenlenen “Bir Osmanlı Vilayeti Olarak Suriye” sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Atatürk Kitaplığı Sergi Salonu’nda açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, sergideki eserlerin, İBB Atatürk Kitaplığı koleksiyonlarında Suriye’yle ilgili bulunan tarihi fotoğraf, gravür, kartpostal kitap ve haritalardan oluştuğunu belirtti.

Minder, son yıllarda Suriye’de yaşanan iç savaşta yüz binlerce insanın öldüğünü ve milyonlarca insanın yaşadıkları toprakları terk ederek “muhacir” durumuna düştüğüne dikkati çekerek, “Dünyanın gözü önünde yaşanan bu insanlık dramını bitirmek için maalesef uluslararası kurumlar etkin bir iş birliğine girmedi ve seyirci olmayı tercih etti.” dedi.

Suriyeliler hakkında dünya kamuoyunda olumsuz bir algı oluştuğunu ifade eden Minder, şunları söyledi:

“Suriyeli denilince insanların aklına olumsuz çağrışımlar geliyor. Oysa Osmanlı Devleti döneminde buralar bir medeniyet ve uygarlık merkezi olarak temayüz etmiş topraklardı. Bilimin, sanatın, ticaretin güçlü olduğu bu topraklarda farklı din mensupları da barış içerinde yaşıyordu.”

Ramazan Minder, sergiyle amaçlarının Suriyelilerle ilgili olumsuz algıları ortadan kaldırarak, ülkenin tarihine kısa bir yolculuk yaptırmak olduğunu dile getiren Minder, “Birinci Dünya Savaşı neticesinde elimizden çıkan bu topraklar Batı sömürüsüne açık hale gelmişti. İnsani dramların yanında bu topraklardaki medeniyetlere ait kültürel ve tarihi yapılar tahrip edildi ve yağmalandı. Irak’ta olduğu gibi buralarda da müzeler ve kütüphaneler yağmalandı.” ifadesini kullandı.

Sergide 144 kartpostal, 5 harita,16 nadir kitap, Suriyeli devlet adamlarına ait 24 fotoğrafın yer aldığı bilgisini veren Minder, şunları kaydetti:

“Sergide yer alan tüm eserler İBB Atatürk Kitaplığı’nda bulunan kaynaklardan temin edildi. Kitaplığımız zengin bir arşive sahip. Haritalar, kartpostallar, el yazmaları, Osmanlıca matbu kitaplar ve süreli yayınların yanında albümler ve fotoğraf koleksiyonları da kütüphanemizi zengin kılıyor. Sergi temasının tespitinden sonra oluşturduğumuz komisyon, kütüphane dermesinden seçimleri yaptı ve sergi salonumuz için özel tasarımlar yapılarak sergimiz hazırlandı.”

Minder, sergide DAEŞ tarafından tahrip edilen Palmira Antik Kenti’nin büyütülmüş bir gravürünün, Osmanlı Mebusan Meclisi’nde bulunan mebusların ve devlet adamlarının fotoğraflarını da içeren Suriye konulu birçok fotoğrafın yer aldığını kaydetti.

Sergi, Ağustos sonuna kadar haftanın yedi günü 09.00-17.30 saatleri arasında görülebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.