CHP 35. Kurultayı’nı düzenliyor.Kılıçdaroğlu “rakipsiz”

0
1285

CHP 35. Kurultayı’nı düzenliyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlığa tek aday oldu. Kurultayda İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, adaylık için 92 imza toplayabildi ve aday olamadı. Bunun yanında kurultayda 3 maddelik bir tüzük değişikliği de yapılacak.

 

CHP Genel Başkanlığı için adaylıklarını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski milletvekili Umut Oran’ın adaylıktan çekilmesi ile mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aday olacağını açıklanan tek isim milletvekili Mustafa Balbay kaldı. Balbay, genel başkanlık için delegelerin yüzde 10’unun imzasını almak zorunda. Ancak Balbay bu sayıya ulaşamadı.

Balbay’dan açıklama

Kılıçdaroğlu’na rakip olmaya hazırlanan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay kurultay günü şu açıklamayı yaptı: “Aday olamıyorum.CHP’nin seçim barajına takıldım’

Balbay genel başkanlığa adaylık için gerekli olan 128 imzayı toplayamadı. 92 imza toplayan Balbay aday olamadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşuyor:

* 35. Kurultayımız umuyorum ve diliyorum, üzerimize çöken baskıcı atmosferi umuyorum bir parça aydınlatır. Bizim görevimiz Türkiye’ye özgürlüğü, kardeşliği, birinci sınıf demokrasiyi getirmektir. Bu kurultayın bir bayram havası içinde geçmesini isterdik.

* Oyunlar oynanmasını, türküler söylenmesini isterdik. Hapishanelerinde gazetecilerin olmadığı, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesini, hiçbir çocuğun teröre kurban gitmemesini, herkesin rahat bir nefes alabilsin isterdik. Ama bugün geldiğimiz noktada yönetilemeyen bir Türkiye gerçeği var. O kadar ki demokrasiden söz ediyoruz, özgürlük, birliktelik, beraberlikten söz ediyoruz ama oluşan atmosfer bunların tümünü gölgeliyor. Bugün karamsar bir hava varsa yönetimden kaynaklanıyor. Birlikte mücadele edersek, ayrışmazsak, bölünmezsek, bir olursak emin olun Türkiye’yi aydınlığa çıkarırız.

‘Delegeler karar verecek’

Parti üst yönetiminde önemli değişiklikler yapacağını daha önce dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu bu değişiklikleri örgütüne kabul ettirebilecek mi? Pazar günü CHP delegeleri öncelikle Parti Meclisi üye seçiminin şekline karar verecek. Seçimin blok liste mi, yoksa çarşaf liste ile mi yapılacağı oylanacak. CHP lideri bu konuda görüş belirtmedi “delege karar verecek” demekle yetindi. Bu oylamanın ardından yapılacak parti meclisi seçiminde genel başkanın sunduğu isimler delegelerin beğenisine sunulacak. Bu listede yer alan isimler Kemal Kılıçdaroğlu’nun partide yaratmayı tasarladığı dönüşümler hakkında fikir verecek.

TÜM GENEL BAŞKANLARIN PORTRESİ

Kurultay salonunda en görünen yerde Atatürk portresi, onun hemen karşısında mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun portresi yer aldı. Salonda CHP’nin bugüne kadar gelmiş eski genel başkanları da unutulmadı. Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Altan Öymen posterleri de salonda yerini aldı.

Tüzük değişikliği

CHP’de Kurultay’ın ilk gün ayrıca bir Tüzük Değişikliği Komisyonu’da oluşturulacak. Bu komisyonun bazı tüzük değişikliklerini delegelerin onayına sunması bekleniyor. Yeni hazırlanacak tüzükte milletvekili adaylığı için bazı kısıtlama ve genel merkez kontenjan kısıtlaması getirilebileceği beklentisi hâkim. Eğer bu değişiklikler gerçekleşirse CHP’de yıllardır milletvekilliği yapan bazı isimlerin önümüzdeki dönemde aday olmaları mümkün olmayacak.

Kılıçdaroğlu’ndan Tweet

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi twitterhesabından şu açıklamayı yaptı: “CHP 35. Olağan Kurultayı’nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.