Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama’ya “Irak Başika’yı koruyamıyor. Çekilirsek DAEŞ gelir”diye uyardı

0
1185

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama’yı “Irak Başika’yı koruyamıyor. Çekilirsek DAEŞ gelir. Irak’ı, Türkiye’yi ve bölge güvenliğini tehlikeye atar” diye uyardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gece yaptığı telefon konuşmasının detaylarına SABAH ulaştı. Başika’daki Türk askeri varlığının ele alındığı görüşmede Beyaz Saray, Obama’nın “Türkiye’den Irak’ta tansiyonu düşürecek daha fazla adım atması ve Türk askerinin Irak’tan çekilmesi” mesajı verdiğini duyurmuştu. Kaynaklar Beyaz Saray’ın bu açıklamasını teyit ederken, Obama’nın “Irak bu işi büyütecek. Askerinizi çekmeniz komşunuzla ilişkileriniz ve bölge barışı açısından iyi olur dediğini belirtti.

‘BİRİ GEL, BİRİ GELME’ DİYOR

Erdoğan Obama’nın bu sözlerine şu yanıtı verdi: “Irak merkezi hükümeti o bölgeyi koruyamıyor. Bu hem Türkiye’nin hem de Irak’ın güvenliğini tehdit ediyor. Biz çekilirsek oraya DAEŞ gelir. Bu hem Irak’ın hem Türkiye’nin hem de bölgenin güvenliğini tehlikeye atar. Biz orada DAEŞ’e karşı savaşan güçleri eğitiyoruz. 2000’den dazla Peşmergeyi eğittik ve onlar Sincar’ın DAEŞ’in elinden alınmasında etkili bir rol oynadı.” Erdoğan Başika’da yaşanan tartışmanın Irak’ı aştığını, üçüncü ülkelerin Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri bozmaya çalıştığını söyledi. Türkiye’nin Başika’daki eğitim faaliyetlerinden Iraklı makamların haberi olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde olan bu eğitim faaliyetine yönelik tepkileri garipsediğini belirtti. Görüşmede ABD’ye verilen bir mesaj da Irak’tan gelen farklı açıklamalara ilişkindi. Erdoğan sorunun bir diğer sebebinin Irak’ın iç siyasetindeki kaos olduğunu söyledi. Türk askerinin 2014 sonunda Iraklı makamların talebi üzerine Başika’da eğitim faaliyetine başladığını vurguladı. Peşmerge birliklerinin eğitim ihtiyacının yanısıra Musul eski valisi Nuceyfi’nin Türk askeri varlığını destekleyen açıklamalarını hatırlattı. Başika tartışmasının Irak iç siyasetindeki kaosun bir yansıması olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları önceki gece, “Telefon görüşmesinde Obama, Erdoğan’dan Türk güvenlik güçlerinin tanzimi dahil, Irak ile gerilimi düşürmek için ilave adımlar atılması talebinde bulundu” bilgisini vermişti.(Sabah)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.