“DÜNYA ÜLKELERİ ERMENİ SOYKIRIMININ OLMADIĞINA İKNA OLDU”

0
1451

IHA

Erciyes-universitesi/ ” target=”_blank” class=”tag”>Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Gaffar Mehdiyev, dünya ülkelerinin artık Ermeni soykırımı olmadığına ikna olduğunu söyledi.
Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Gaffar Mehdiyev, Ermeni Diasporasının, tehcirin 100. yılında bekledikleri şekilde destek göremedikleri için, soykırım iddialarında eskisi kadar ısrarcı olmadığını savundu. Soykırım olduğuna dair ilk tasarıyı 1965 yılında UruguayParlamentosu’nda kabul ettiren Diaspora’nın, daha sonraki yıllarda 20 ülkede daha aynı başarıya ulaştığını belirten Dr. Gaffar Mehdiyev, “2015’e denk gelen 100. yıldan sonra Ermeniler tasarıyı kabul eden ülke sayısının daha da artmasını bekliyordu. Ama bu beklentileri gerçekleşmedi. O yüzden son dönemlerde Ermeni Diasporası’nın da eskisi kadar ısrarcı olmadığını görüyoruz” dedi.
ÖLÜM NEDENLERİ: SAVAŞ VE YOL KOŞULLARI, SALGIN HASTALIKLAR, ÇETELER…
1915 yılında sadece zorunlu göç ile ilgili kanunun çıkarıldığını, ancak devlet eliyle yapılan herhangi bir soykırım bulunmadığını vurgulayan Dr. Gaffar Mehdiyev, tehcirle, Suriye’nin Halepcivarına, Urfa’nın güneyine ve Diyarbakır’ın bazı yerlerine göç ettirilen 600 bin Ermeni’den yaklaşık 100 bininin yol ve savaş koşulları, salgın hastalıklar ve çetelerin öldürmesiyle yaşamını yitirdiğini ifade etti.
AİHM DE ERMENİ SOYKIRIMINI YALANLADI
Ermeni Diasporasının iddialardaki ısrarından vazgeçmesinin bir diğer nedeninin, İsviçreMahkemesi tarafından Doğu Perinçek’e açılan davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçen yıl Perinçek’i haklı bulması olduğunu belirten Dr. Gaffar Mehdiyev, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2005 yılında Doğu Perinçek, İsviçre’de bir konferansta ‘Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır’ dedi. Bu ifadeler üzerine İsviçre mahkemeleri Doğu Perinçek’i yargıladı ve 1 yıl hapse mahkum etti. Doğu Perinçek bu meseleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürdü. Geçen yıl AİHM’nin verdiği kararda Ermeni soykırımının olmadığı, dolayısıyla Doğu Perinçek’in bu nedenle suçlanamayacağına dair fikirler yer aldı. Mahkeme kararlarında 1915 olaylarının, 2. Dünya Savaşı’nda Yahudilere yapılan soykırım ile aynı olmadığı görüşüne varıldı. Bu benim nazarımda çok büyük başarıdır.”
ERMENİ SOYKIRIMI YALANINA KARŞI SON KAZANIM Rusya’DA
Ermeni Soykırımı yalanına karşı son kazanımın da Rusya’da yaşandığına dikkat çeken Dr. Gaffar Mehdiyev, “Ermeniler bu meseleyle ilgili zaman zaman başka ülke parlamentolarında da Ermeni soykırımı inkarını söyleyen kişileri cezaya mahkum etmeyle ilgili bir yasa tasarısı da sunmuşlar, Fransa ve İsviçre bunu kabul etmiştir. Rusya ile Türkiye arasında gerginliğin başladığı, geçen yılın Kasım ayında, Rusya Adalet Partisi Başkanı Mironov, Ermeni lobisinin sunduğu bu tasarıyı Rusya dumasının gündemine getirdi. Ama orada da kabul görmedi. Çünkü artık dünya anlamaya başlamıştır ki, Ermeni soykırımı olmamıştır. Olmayan bir şeyi kabul etmek de herhangi bir ülkenin parlamentosuna uygun değildir” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.