Erdemir: ”Türkiye, bazı temel konularda çalışmaları hızlandırması gerekmektedir”

0
59

Erdemir: ‘’Türkiye, bazı temel konularda çalışmaları hızlandırması gerekmektedir’’ – GÜNDEM – İstanbul Gündem Yerel Haberlerin Tarafsız Sesi (istanbulgundem.net)

Tvtürk.net CEO’su, medya sektöründe çok farklı çalışmalara ve organizasyonları ile tanığımız Bünyamin Erdemir ile çok özel sohbet edeceğiz…

– BÜNYAMİN BEY, ÖNCELİKLİ OLARAK YENİ BİR OLUŞUMU BAŞLATTINIZ. BU OLUŞUM HAKKINDA BİZİ BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ?

– Merhabalar. Hoş geldiniz. Biz ülkemizin ikinci yüzyılında, özellikle kendi alanlarımızda ve bizim çalışma sahamızın lojistiğinde olabilecek bütün dallarda çalışmalar yapmak için bir aradayız. Bu aynı zamanda geçmişten gelen medeniyet algımızın geleceğimizi inşa etmesinde de ne denli güçlü ve gerekli olduğunu da göstermektedir. Yakın ve uzak geleceğin kurulması ve güçlü bir Türkiye, dünyada kendine yer bulmuş bir türkiye için bazı temel konularda ülkemizin zaman kaybetmeden yaptığı çalışmaları hızlandırması gerekmektedir. Bizde bu konularda işlerin daha hızlı ve daha verimli yapılabilmesi için, üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz

– BÜNYAMIN BEY, TEMEL KONULAR DERKEN NELERİ KASTEDİYORSUNUZ?

– Artık ülkemiz eski tarım toplumu değil. Dünya da eski dünya değil. Geleceğin önemli sahalarında güçlü bir şekilde yer almamız lazım. Biz bu platformu kurarken, sorunların çözümünde ve doğru zamanda doğru kararlar ile en hızlı neler yapılabilir onun için bir aradayız. Farklı uzmanlık alanlarımız olabilir. Farklı eğitim süreçlerimiz olabilir. Farklı ekonomik güçlerimiz olabilir. Ama hepimizi bekleyen yarının dünyasının bir çok şeyi ortak. Ve bu dünyaya yetişebildiğimiz kadar biz hazırlanmalıyız. Bizden sonraki kuşakların doğru olarak hazırlanması için de entelektüel sermayemizi bilinçli kullanmalıyız. Bizim anlatmaya çalıştığımız temel konular ise

Yapay zekâ
Robotik sistemlerin gelişmesi
Uzay çalışmaları
5G teknolojisi
Modern tarımsal çalışmalar
Uçan ve yüzen araçların hayatımıza daha çok girmesi
Sağlık sistemlerindeki teknolojiler
Halledilmesi gereken sığınmacı sorunu
Yeni ve modern yaşam alanları oluşturulması yüzen şehirler gibi

– BÜNYAMİN BEY YAPAY ZEKA İNSANSI ROBOTLAR BUNLAR GÜNÜMÜZÜN EN ÇOK KONUŞULAN ÖNEMLİ MESELELERİ. BU KONU HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

– Öncelikle, geleceğin belki de en önemli başlığı yapay zeka olacaktır. Çünkü hayatımızın her şeyi onunla ilgilidir. Yapay zekâ konusunda ülkemizde de çalışmalar yapılmaktadır. Dünyanın farklı ülkelerinde çok farklı gerekçelerle büyük oranda bilinmezliklerle dolu içerikleri olan yapay zekâ çalışmaları vardır. Biz ülke olarak bu konularda yeteri kadar hazır mıyız? Neler yapmalıyız. Asıl sorun burada. Belki parçalar halinde çok fazla çalışmalar var. Ama bunların bütünsellik içinde devletin yol göstericiliği ve desteği ile bir amaç ve gerekçe doğrultusunda ilerlemesi lazım. Konuyu bilen uzmanlar daha doğru ve daha hızlı sonuçlar verecek bilgilere sahipler… Bakın ben bize bir şey söyleyeyim. Örneğin İstanbul’a bir köprü daha yapmak istersek nereye yapacağız tam olarak konumu ne olacak sorusunu yapay zeka daha doğru olarak belirleyebilir. Köprünün 20 metre aşağı veya yukarı yapılması bile hem ekonomik olarak hem kullanım açısından çok kolaylıklar sağlayabilir.

YANİ YAPAY ZEKA HAYATIN HER ALANINDA DİYORSUNUZ?

– Evet yapay zeka derken bunun için yoğun olarak robotları da ekleyebiliriz. Her gün daha da gelişen bu teknoloji yakın bir gelecekte milyonlarca insanı işinden edebilir. Birçok meslek yok olabilir. Robotlar insanlardan daha hızlı ve daha efektif olarak birçok mesleği yapabilirler. Toplumsal olarak buna da hazır olmak lazım. Konuyla ilgili araştırmacılar yaklaşık 20 yıl sonra büyük veri donanımlı yapay zekaların toplumları yönetebileceğini öngörüyor

– YANİ TEKNOLOJİ HAYATIMIZI KUŞATACAK DİYORSUNUZ, BUNDAN KAÇIŞ YOK DİYORSUNUZ?

– Ben demiyorum. Görünün ve yaşanan dünya böyle bir geleceği gösteriyor. Beşinci nesil kablosuz ağ olan 5G teknolojisi, artırılmış gerçeklik, akıllı şehirler, trafik güvenliği, altyapı, endüstri süreçleri, medya ve nesnelerin interneti gibi alanlarda son derece yüksek hız sunacak. Örneğin, 5G teknolojisi tam olarak hazır hale geldiğinde günümüzdeki bağlantı sistemlerine göre 1000 kat daha fazla mobil veriyi yönetebilecek. Ayrıca araba ve ev eşyaları gibi hem sabit hem de hareketli sistemlerin birbirine bağlanmasında dev bir iskelet görevi görecek ve ekonomik açıdan da bir devrim yaratacak. Ayrıca akıllı şehirler girecek hayatımıza. Doğayı az kirleten, her şeyi bir plan dahilinde yapabilen, işlerin çoğunluğunu robotların yapacağı akıllı şehirler. Ayrıca 5G dediğimiz teknoloji sağlık alanında da kendini gösterecek. Ameliyatlar cerrahi robot teknolojisi ve 5G ile dünyanın herhangi bir noktasından yapılabilecek ki geçtiğimiz dönemde bunun ilk örneklerini gördük. Robotik teknoloji de nanobotlar. Mikroskobik boyutlardaki nanobotlar vücudumuzu tarayarak hastalık tespitinde bulunabilecek. İşte bize burada düşen şey Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında dünyaya kendi gücü ve bilimsel üretimi ile entegre olmuş bir Türkiye inşasına katkıda bulunmak.

– BAZEN İNSANA BÜTÜN BUNLAR KORKUTUCU GELİYOR.  SANKİ GELECEKTE ÖZGÜRLÜKLERİMİZ DE ELİMİZDEN ALINACAK GİBİ BİR HİS DOĞUYOR İNSANIN İÇİNE…

– Bu konuda size katılmamak mümkün değil. Ama geleceğin dünyasında var olmanın kodları, o dünyanın gerekçelerine uygun bir yaşam ile olabilecek. Bugün yaşadığımız dünyada yaptığımız iş ne olursa olsun hep yapay zekadiyoruz uzay diyoruz robotlar diyoruz ya. İstesek de istemesek de hayatımızın her alanında artık bu gerçeklik var. Bundan kaçış yok. Biz hayatın farklı alanlarında uzmanlaşmış insanlar olarak, bu uyumun daha hızlı nasıl sağlanacağını, bu süreçte nasıl daha çok geleceğin dünyasına katkıda bulunabileceğimizi planlamalıyız. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir sözünü hatırlatmak isterim: “Yapay zeka konusunda lider olan dünyaya hükmeder.” Herkes buradan hareketle yapay zeka konularına asılıyor. Aslında hayatımızın her alanında bu durum ortadadır.

– ÜLKEMİZDE ÖZELLİKLE SON DÖNEMDE YOĞUN OLARAK ÇALIŞMA YAPILAN ALANLARDAN BİRİ DE UZAY ÇALIŞMALARI. BU KONUDA NELER SÖYLERSENİZ?

– Türkiye uzay çalışmalarına büyük önem veriyor. Bu çalışmaların bizi ilgilendiren tarafı bütün diğer alanlarda olduğu gibi bu alandaki çalışmaları da doğru ve zamanında topluma duyurmak. Bu konuda yetişmek isteyen gençlere yol açmak. Yatırım yapmak isteyen yatırımcılara doğru yerlere yatırım yapmasını teşvik etmek. Bakın Türkiye, Türk dünyası ile uzay çalışmalarında ortak hareket ediyor. Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısı 5’e, toplam uydu sayısı 8’e yükseldi. Türkiye, uzayda haberleşme uydusu bulunduran 30 ülkeden biridir. Türk devletleri ile uzay iş birliği anlaşması yapıldı. 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi’nde alınan kararlar doğrultusunda uzay alanında iş birliğinin başlatılması kararının ardından Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uzay Ajansları ve İlgili Makamları 1. Toplantısı, Azerbaycan Uzay Ajansı’nın (Azerkosmos) ev sahipliğinde Bakü’de düzenlendi. Toplantıya Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan’dan heyetleri katıldılar. Bu çok büyük bir gelişmedir.

– BÜNYAMİN BEY BÜTÜN BU ÇALIŞMALARIN YANINDA ÜLKEMİZİN İKİ ÖNEMLİ KONUSU VAR BANA GÖRE KISA VADADE HALLEDİLMESİ GEREKEN. BİRİSİ TARIM ALANINDA NELER YAPILACAĞI DİĞERİ İSE GÖÇMENLER KONUSU. BU KONULARI NASIL DEĞERLENDİRİYOR SUNUZ?

– Öncelikle göçmenler sığınmacılar, gerçekten ülke ekonomisine de büyük bir yük teşkil ediyor. Ama bizim devlet geleneğimizde hiçbir mazlum bir zalimin insafına bırakılmaz. Suriye içindeki sorunları burada uzun uzun anlatacak değilim ama sığınmacı sorununu devletimiz insanları incitmeden çözmek için gayret sarf ediyor. Diğer taraftan seçim zamanlarda sorun, popüler taraflarından ele alınıp köpürtülüyor ki bu doğru değil. Bunun bir devlet politikası olarak ele alınıp zaman içinde çözüleceğine inanıyoruz

– Diğer bir konu tarım meselesi. Bizim çocukluğumuzda hep denirdi dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi diye. Dünyada artan nüfus ile, küresel gıda talebi gün geçtikçe artmaktadır. FAO, 2025 yılında dünya nüfusunun 8 milyara, 2050 yılında ise 9.6 milyara ulaşacağını tahminlenmiştir. Bu nüfus artışı nedeniyle oluşacak gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretimin 2050 yılına kadar %70artış göstermesi gerekmektedir. Dünyada tarım sektörü yüksek maliyetler, değişen iklim şartları, verimliliğin ve tarımsal alanların azalması ve sulama için gerekli temiz suya ulaşım imkanlarının zorlaşması, her geçen gün artanenerji ihtiyacı, tarımda çalışan insan sayısının giderek azalması hem global hem de milli bir sorundur. Dünyada olduğu gibi biz de de Tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıların kaynağı küresel bazlı sorunlar. Bazıları da ülkemizin yaşadığı sıkıntılar nedeniyledir. Ama gelişen teknoloji ile endüstri 4,0 ile endüstri-tarım sektörünün entegrasyonu sağlanarak, ülkemizdeki tarımsal üretim sorunun çözüleceğini de düşünüyorum

 

– TEŞEKKÜRLER BÜNYAMİN BEY.

– Ben teşekkür ederim.