Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Adayı Meral Akşener’in Hukuk Danışmanı ve avukatı emekli ceza reisi Feridun Bahşi, Tüzük Kurultay’ının, Çağrı heyetinin ilan ettiği tarih ve saatte Ankara’da “19 Haziran 2016 Pazar Saat 10.00 da Ankara büyük Anadolu oteli.” yapılacak
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Adayı Meral Akşener’in Hukuk Danışmanı ve avukatı emekli ceza reisi Feridun Bahşi, son dönemde MHP genel merkezinin ve bazı çevrelerin sosyal medya üzerinde yapmış olduğu19 Haziran 2106 da tüzük kurultayı toplanmayacak şekilde ki algı operasyonu yapmasına noktayı koydu ve iddiaları yalanladı.
Bahşi, Tüzük Kurultay’ının, çağrı heyetinin ilan ettiği tarih ve saatte Ankara’da “19 Haziran 2016 Pazar saat 10-00 Ankara büyük Anadolu oteli.” Yapılacak. Dedi
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Adayı Meral Akşener’in Hukuk Danışmanı ve avukatı emekli ceza reisi Feridun Bahşi, ,Son günlerde kamuoyunda çağrı heyet tarafından belirlenen 19.Haziran.2016 tarihinde yapılacak MHP olağanüstü kongresinde toplantı ve karar nisabı ile ilgili olarak bilinçli ya da eksik hukuki bilgi eksikliği neticesi bilgi kirliliği kafa karışıklığı yaratılmaktadır.
Siyasi partiler kanununun 14. maddesinin 9. fıkrası konuyla ilgili olarak net düzenlemeleri hüküm altına almıştır.
Buna göre “büyük kongre yeter sayısı, büyük kongre üye tam sayısının salt çoğunluğudur. İlk çağrı üzerine yapılan toplantıda toplantı yeter sayısı bulunamıyorsa, ikinci çağrı üzerine yapılacak toplantıda toplantı yeter sayısı aranmaz. Büyük kongrenin yeter sayısı, kanunda veya parti tüzüğünde daha büyük bir sayı gösterilmediği hallerde, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğudur.”
Görüldüğü gibi bu konuda Siyasi Partiler Kanunu toplantı ve karar için yeter sayıyı net olarak belirlemiştir. Bu sayı da hem toplantı hem karar için salt çoğunluktur.
Ayrıca MHP parti tüzüğünün 117. maddesi ise “bu tüzükte yer almayan hususlarda Siyasi Partiler Kanunu Seçim Kanunları ile genel hükümler uygulanır” hükmü mevcuttur. MHP Parti tüzüğünde büyük kongrenin toplantı ve karar nisabı ile ilgili bir düzenleme mevcut değildir. Bu durumda parti tüzüğünün 117. maddesinin yol göstermesiyle bakılacak mevzuat Siyasi Partiler Kanunudur.
Eğer Siyasi Partiler Kanununda da bir düzenleme olmasaydı Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanununa bakmak gerekecekti ancak Siyasi Partiler Kanununda bu konuda hüküm bulunduğuna göre artık başka mevzuat aramaya gerek yoktur ve Siyasi Partiler Kanununun 14/9 maddesi uygulanarak önce toplantı için büyük kongre delegelerinin toplam sayısının salt çoğunluğu aranacak daha sonra da karar için yine katılanların salt çoğunluğu aranacaktır.
Yani sonuç olarak siyasi partilerin tüzük değişikliği de dahil her türlü büyük kongrelerinde toplantı ve karar nisabı olarak salt çoğunluk aranacaktır. Siyasi partiler kanununda açık hüküm olduğundan Türk Medeni Kanunu ile Dernekler Kanununu, siyasi parti büyük kongrelerinde uygulama alanı bulamayacaktır.dedi