Hocalihaber.com ve Yeniçağ.az el ele

0
2018

Azerbaycan gazetecilerinyen,1yen3
yeni2den Türkiye’ye destek paneli

“Elimizdeki kalem`i süngü yaparak, Türkiyemizi terör belasından kurtarmak için mücadele ederiz” – Azerbaycanlı gazeteci-yazar Agil Alesger

“Nasıl Osmanlı Ordusu 1918`te Azerbaycan`ı işgalden kurtardı, biz de bugün Türkiye Devleti`nin yanındayız. Dış ve iç mıhraklarla mücadele veren Türkiye`ni kimse yalnız düşünmesin”. Bu sözleri Azerbaycan YeniCag.az gazetesi sahibi, araştırmacı yazar Agil Alesger bugün Kazım Karabekir Müzesi`nde yapılan “Bir Millet, İki Devlet-Osmanlı Ordusu`nun Azerbaycan`ı işgalden kurtarmasının 97.Yıldönümü” Anma Paneli`nde söyledi

Agil Alesger konuşmasında : “15 eylül Bakü`nün düşman işgalinden kurtuluşunun 97.yıldönümüdür. Türkiye`de bu çok bilinmez, ama Azerbaycan`da yediden yetmişe herkes  topraklarımızı ermenilerden kurtaran kahraman Kazım Karabekir, Nuru Paşa gibi kahraman türk askeri`ni minnet ve saygıyla anar. Bu sebepten birkaç yıl önce Ağrı belediye başkanı Sırrı Sakık`ın Kazım Paşa’ya karşı saygısız münasebetine en ağır tepkiler Azerbaycan`dan geldi. Bugün toplantı yapmamızın mesajı şudur: Kimse Türkiye`ni yalnız bilmesin, Azerbaycan halk olarak da, medya olarak da, Türkiye`nin yanındadır. Gerekirse, elimizdeki kalem`i süngü yaparak, Türkiyemizi terör belasından kurtarmak için mücadele ederiz”.

Araştırmacı yazar Azerbaycan`da türk şehitlerinin mezarlarının saygı ile korunduğunu bildirdi: “70 senelik sovyet zulmü bile isimsiz türk mezarlarının kaybolmasına sebebiyet olmadı. Halk gizliden gizliye o mezarları muhafaza etti, babadan oğula, anneden kıza bu mezarlar emanet olarak geçti. Özgürlüğümüze kavuştuktan sonra o mezarlar hepsi onarıldı. Bu konuda türk iş adamlarının, özellikle Hüseyin Büyükfırat`ın da büyük hizmetleri vardir. Aynı zamanda türk şehitleri Bakü`de Azerbaycanlı kardeşleri ile aynı dağın zirvesinde uyuyorlar”.

Kazım Karabekir Vakfı başkanı Timsal Karabekir konuşarak, babasının dövüş yolundan konuştu. Konuşmasında Ermeni diasporasının amacının 4t’den oluştuğunu ifade eden Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Ermeni çetelerinin yaptığı zulümlere de değindi. Babasının gördüğü manzarayı paylaşan Yıldıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babamın anılarında çok çarpıcı çok yürek kanatacak anılar var. ’Erzurum’a o kadar çok yaklaştım ki, zaten biraz daha geç kalsam içeride kurtaracak can bulamayacaktım. Sanki mezarlıklar ölüleri dışarıya fırlatmış gibiydi diyor. Kollar, bacaklar mezarların dışındaydı. Ve o kadar yaklaştım ki Erzurum’a insanlar gülerek beni karşılıyorlar dişlerini görecek mesafedeyim. Biraz daha yaklaştığım zaman ortada bir gayrı tabiilik hissettim bu insanlar hiç kımıldamıyordu. Biraz daha yaklaştığım zaman dehşetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafından canlı canlı birer kazığa oturtulmuştu. Ve ızdıraptan kasılmıştı çehreler öylece can vermişlerdi. Bizim vatanımızda bizim canlarımız işte böyle can verdi. Gerek diaspora çok maksatlı devletler, maalesef bu acıyı özelikle 4t’nin peşindeler. Tanıma, tanıtma, toprak, tazminattır. Ama tarihini yeteri kadar bilmeyen, tarihine yeteri kadar sahip çıkmayan bir takım insanımızda onlara alkış tutuyor.”

Daha sonra Azerbaycan konsolsu Kenan Murtuzov, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu başkan vekili Metin Özer, Hocalıhaber.com sitesi sahibi Kebuter Hakverdi, araştırmaçı yazar Aygun Hasanoğlu, Azerbaycan`ın etkin gazetecilerinden Editor.az sitesi genel yayın yönetmeni Ferid Şahbazlı ve diğer konuklar konu ile ilgili düşüncelerini katılımcılarla bölüştüler.

Panel`in sonunda ermenilerin Azerbaycan`a karşı yaptığı soykırımları anlatan Sergi taktim edildi.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.