Kandil’den kaçış başladı

0
1079

Kandil’deki terör karargâhı, TSK’nın yoğun bombardımanları sebebiyle Şengal Dağı ile Kobani’ye taşınıyor.

PKK elebaşlarının bulunduğu Kandil’deki karargâhın, Şengal Dağı’na taşınacağı öğrenildi. PKK’yı Türkiye’ye karşı kurup, yıllardır silah ve lojistik destekle ayakta tutan küresel güçlerin, örgütün ana karargâhı konumunda bulunan Kandil’i Türkiye’nin bitirici operasyona girişmesi riskine karşı, ulaşılması daha zor bir konumda olan Şengal Dağı’na taşımayı kararlaştırdığı haber alındı.

Şanlıurfa’da yakalanan ve Kobani’den eylem için geldiği belirlenen YDG-H’nın sözde “Türkiye hamle sorumlusu” ise, PKK yöneticilerinin Kobani’de yuvalandığını söyledi


KANDİL’DEKİ ELEBAŞLARIN GETİRİLMESİ PLÂNLANIYORDU

Akit’in güvenlik ve istihbarat kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yurtiçinde güvenlik güçlerinden büyük darbe yiyen ve bitme noktasına gelen örgütün Kandil’deki ana karargâhının çökertilerek elebaşlarının alınması için hazırlıklara başlandı. Kandil’in havadan bombalandıktan sonra uçar birlik harekâtıyla Özel Kuvvetler’e bağlı bordo berelilerin karargâha indirilmesi ve mümkün olduğunca çok sayıda terörist elebaşının ele geçirilerek Türkiye’ye getirilmesi planlandı.

Türkiye’nin Kandil’e yönelik planlarından şüphelenen PKK’nın küresel sahipleri ise, örgütün karargâhını Musul’a 120 kilometre mesafede bulunan ve Kandil Dağı’ndan daha büyük bir dağ olan Şengal’e taşımaya karar verdi. Şengal Dağı’nın tercih edilmesinin başka bir nedeni de, terörist elebaşlarının bulunduğu Kandil’in ikmal ve lojistik olarak Mesut Barzani yönetimindeki Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve İran’a muhtaç olması olarak gösteriliyor. Petrol ihracatında Türkiye’yi tercih ederek küresel güçleri kızdıran Barzani’nin elindeki PKK kozunun alınması da, Barzani için kötü günlerin başlangıcı olarak yorumlanıyor.


ŞENGAL GEÇTİĞİMİZ KASIM AYINDA DAEŞ’TEN GERİ ALINDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge gücünün, 13 Kasım 2015 tarihinde Sincar’ı (Şengal) tamamen kontrol altına aldığı açıklanmıştı. İlçeye yönelik operasyonda DAEŞ, ciddi bir direniş göstermedi. Yezidi halkın yaşadığı Sincar, 3 Ağustos 2014’te terör örgütü IŞİD’in eline geçmişti.

Kasaba, DAEŞ’in iki ana kalesi olarak görülen; Suriye’deki Rakka ve Kuzey Irak’taki Musul kentleri arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal’in DAEŞ’den geri alınmasıyla örgütün ikmal yollarının da kesilmesi hedefleniyordu. PKK için Şengal’in seçilmesinin en önemli nedeni ise hem stratejik konumda olması hem de ikmalinin kolay olması olarak gösteriliyor.

ŞENGAL’İN DAEŞ KONTROLÜNE GEÇMESİ ABD HAVA SALDIRILARINI BAŞLATMIŞTI

Ağustos 2014’teki Şengal işgali, ABD’nin DAEŞ’e karşı hava saldırılarına başlamasının en büyük nedenlerinden biriydi. ABD’nin Şengal’in DAEŞ’in eline geçmesinin ardından bütün gücüyle hava saldırılarına başlamasının, PKK’nın Şengal’e taşınması planlarıyla ilgili olup, olmadığını ise zaman gösterecek.

Kaynak : Akit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.