Karadeniz’de ‘Türkiye’yle kriz, Ukrayna’ya operasyon’ iddiası

0
1113

Karadeniz sularında Rusya Sahil Güvenliği ile bir Türk ticari gemisi arasında pazartesi günü yaşandığı iddia edilen ‘kriz’in perde arkasına ilişkin ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Rusya, Türk gemisiyle sürtüşme bahanesiyle Ukrayna’nın malı sayılan 25 milyar ruble yaklaşık (1 milyar TL) değerindeki iki petrol sondaj platformunu Rusya karasularına çekmiş.

Hürriyet gazetesinden Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre, bu olayın iç yüzüne ilişkin olarak Kommersant gazetesinde ilginç bir iddia ortaya atıldı. Bugün yayınlanan yazıda verilen bilgilere göre, Türk ve Rus gemilerinin Karadeniz’de karşı karşıya geldiği gün Rus gemileri, uluslararası sulardaki iki petrol platformunu kendi karasularına çekiyordu. Bu petrol arama platformları, Kırım’ın “Çernomorneftegaz” isimli petrol şirketine aitti. Kırım’ın 2014 yılında bir referandumla Ukrayna’dan koparak Rusya’ya katılmasının ardından, şirket de Rusya şirketi haline geldi ama bir yandan da Ukrayna’daki “Naftagaz” şirketinin ‘kardeş Kuruluşu’ydu.

Bir süre önce Ukrayna yönetimi, tahkim mahkemesine başvurarak “Çernomorneftegaz” şirketinin mal varlığına haciz konması davası açacağını ilan etti. Bu esnada şirketinin iki petrol arama platformu Ukrayna’nın Odessa şehri açıklarında uluslararası sularda petrol arama çalışmaları yapıyordu.

İşte bu noktada, Rusya’nın, uluslararası sularda olduğu için bloke edilebileceği düşüncesiyle, iki platformu yerinden söküp kendi karasularına nakletme operasyonu gerçekleştirdiği ve Türk gemisinin de ‘tesadüfen’ kendini bu operasyonun ortasında bulduğu öne sürülüyor….

KAYNAK:RADİKAL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.