Manisa’da sahte zemin etüt raporu şoku

0
1505

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, kentte tespit edilen sahte zemin ve temel etüt raporları hakkında tutanak tutulduğunu, hazırlayanlar hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi. Gerekli tedbirleri aldıklarını ve çalışmaları sürdürdüklerini belirten Mustafa Yılmaz, “İstemediğimiz durumlarla karşılaşmaktayız. Özellikle gelen ihbarlar üzerine jeoloji mühendisleri tarafından hazırlanan zemin ve temel etüt raporlarını incelemeye aldık. Mühendislerin laboratuvarlara numuneleri gönderdiği kargo fişlerine baktığımızda, numunelerin gerekli laboratuvarlara gönderilmediğini fark ettik. Çok sayıda raporda sondaj esnasında sondajın yapılmadığı, sondaj yapılmış gibi gösterildiği, sondaj yapılsa bile numune alınmamasına rağmen ülkemizdeki bazı laboratuvarların sonuçlar verdiğini tespit ettik. Başlattığımız saha çalışmasında numuneleri mühürleyerek tutanağa bağladık. Laboratuvara gönderdiğimiz numuneleri tutanaklarda belirtmekteyiz. Şu an için böyle bir tedbir aldık” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Tespit edilen raporlar hakkında tutanak tutulduğunu ve numunelerin torbalara konularak mühürlendiğini, sahte rapor ve raporu hazırlayanlar hakkında idari soruşturma başlatıldığını bildiren Yılmaz, “Hazırlanan zemin ve temel etüdü raporlarına ilgili belediyeler tarafından ruhsat verilmektedir. Belediyelerde yeterince jeoloji mühendisleri bulunmadığından dolayı rapor belediyelere geldiği anda dosya içerisinde görüldüğünden dolayı rapor sayılarak, raporun doğruluğun sorgusu yapılmamaktadır. Bu konuda belediyelerin uyarılması noktasında çalışmalarımızı devam ediyoruz” dedi.

BELEDİYELERE MÜHENDİS ÇAĞRISI

İl Müdürü Yılmaz, hatalı zemin ve temel etüdü raporlarına dayalı olarak inşaat mühendislerince statik projeler oluşturulduğunu belirterek, “Raporlara dayalı olarak yapılan projeler sonucu ortaya hatalı yapı çıkmaktadır. Bu hatalı yapıların olası bir depremde can ve mal kaybına yol açması kesindir. En çok hassasiyetle üzerinde duracağımız konulardan biri de budur. Belediye başkanlarımıza açık çağrı yapıyorum. İvedi bir şekilde kurumlarında jeoloji mühendisleri bulundursunlar. Bu raporlarının doğruluğunu mutlaka ve mutlaka inceletsinler. Gerekli tedbirleri almazsak, halimiz çok kötü. Geçmişte yapılan yapıldı. Biz bundan sonra ‘ne yapabiliriz’in çabası içerisinde olmalıyız. Bu ülkede aynı gemide yolculuk yapıyoruz. Buradan meslektaşlarımızı suçlamak istemiyoruz. Biz yanlış yapan meslektaşlarımızı uyarmak ve doğru çizgiye çekmek istiyoruz” dedi.

Kaynak: http://www.manisadabirgun.com/gundem/manisa-da-sahte-zemin-etut-raporlarina-inceleme-h8043.html
Manisa’da Birgün | Manisa’nın İnternet Gazetesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.