Marmara’da 60 cm kar kalınlığı bekleniyor

0
1230

Meteoroloji’den alınan bilgilere göre çarşambadan itibaren sıcaklıklar 8-15 derece azalacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bugün akşam saatlerinden sonra Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava ülkede etkili olacak. Çarşambadan itibaren sıcaklıklar 8-15 derece azalacak. Pek çok kent yeni yılı karla karşılayacak. İstanbul’da çarşamba günü başlayacak kar yağışı cumartesi gününe kadar devam edecek.

Habertürk TV’nin Meteoroloji Uzmanı Hüseyin Öztel yaptığı açıklamada çarşamba, perşembe ve cuma gecesi yoğun bir kar yağışının beklendiğini belirtti. Öztel, 60 saatte toplam 60 cm kar kalınlığının Marmara Bölgesi’nin bazı kesimlerinde görüleceğini de aktardı.

Meteoroloji Uzmanı Hüseyin Öztel’in yaptığı açıklamalar şöyle;

Türkiye, Sibirya üzerinden gelen bu mevsimin en ciddi ve en çok kar yağışı bırakacak soğuk sisteminin etkisine girdi. Edirne çevresinde sıcaklık şu saatlerde hızla düşüyor.
Bu soğuk sistemin tahmini ömrü 4 gün.

Pazar gününe kadar soğuk ve karla mücadele edecek bölgelerin başında Marmara ve Karadeniz geliyor.

İstanbul; önce bu geceden itibaren soğumaya başlıyor. Yarın sabah ise sokakta kar soğuğu, kapalı gökyüzü ile uyanıyoruz. Çarşamba akşam saatleri ise İstanbul’da her an kar başlayabilir, başlamış olan ilçeleri olabilir. Yarın akşam hava sıcaklığı İstanbul’da -1 dereceye kadar düşecek. Yani kuvvetli bir buzlanma başlayacak. Marmara bölgesindeki tüm kentlerde ve özellikle bölgenin doğusunda çok kuvvetli karayel – yıldız rüzgarları ile tipi başlayacak. Beklediğimiz rüzgar süratine ve soğumaya bakınca örneğin İstanbul – Ankara otoyolu 1 saat gibi sürede ulaşım sağlanamaz hale gelebilir. Bu 400 km’lik yol özellikle Perşembe – Cumartesi günleri arası yolculuk için araçta kış lastikleri olsa bile tehlikeli olacaktır, kuvvetli buzlanma ve don hadisesi yaşanacaktır.

İstanbul ve çevre illerde yağışın daha kuvvetli olacağı gün ise Perşembe, muhtemelen 2015’in son saatlerini kar yağışı altında geçireceğiz (belki 2016’ya beyaz bir başlangıç olur?). Cuma sabahı Edirne’den Sakarya’ya Zonguldak’tan Artvin’e Ankara Sivas Konya çevreleri ile Ege’nin iç kesimleri yer yer 60 santimetreye kadar (dağlık bölgelerde 1 metre ve üzeri de olacaktır) kar kalınlığına ulaşmış olacak. Ulaşım için tehlikeli olacağı gibi sıcaklıkların iç kesimlerde gece -20 dereceye düşmesi çok ciddi don tehlikesi doğuracak, biz dahil tüm canlıların açık havada gece dışarıda kalmamaları gereken 3 gece geçireceğiz.

Yağışlar Marmara’da kuvvetli olacak ancak Doğu Karadeniz, bu yağışların rekor kırdığı bölgemiz olabilir. Tipi, fırtınanın en şiddetli kısmı Doğu Karadeniz’i vuracak gibi görünüyor.

Ayrıca denize yakın şehirlerimizde (buna İstanbul dahil) deniz etkisi ile kar yağışının şiddeti değişecek, deniz üzerindeki nemli ve ılık havadan beslenerek defalarca tipi şeklinde hızlı ve yoğun yağışa maruz kalacağız. Bazı saatler hiç yağış olmasa da sistemin ömrü uzun, aralıklarla etkisini sürdürecek.

Sibirya kökenli bu soğuk hava dalgası aslında Türkiye’yi Sibirya’ya çevirecek gibi görünüyor. Bu geceden itibaren tüm sürücülerin özellikle lojistik alanında faaliyeti olanların otoyolllardaki olumsuz şartlara hazırlıklı olmaları gerekiyor.

Yağışların hangi ilçelerde ne kadar olacağını ise önümüzdeki saatlerde güncellenecek tahminlerle aktaracağız vatandaşların da şu 3 gün meteorolojiye daha yakından kulak vermelerini öneriyorum.

HABERTURK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.