Musul operasyonuna PKK’da katılacak iddiası

0
1817

Musul operasyonuna PKK’da katılacak iddiası oratlığı karıştırdı. İddiaya göre PKK’nin silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Ezidilerden oluşan örgütün denetimindeki Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ)’nin de Musul’u Kurtarma Operasyonu’na katılacağını açıklaması bölgede dengeleri sarstı.

ABD desteğindeki Irak ordusu tarafından operasyona yönelik hazırlık yapılırken, harekataKürdistan Bölgesel yönetimi peşmergelerinin de katılması tartışılıyordu. Şii’lerin özel kuvvet niteliği taşıyan Heşdi Şabi silahlı gruplarının operasyona katılıp katılmaması yönünde tartışma sürerken, PKK‘nın da harekata katılacağını açıklaması tartışmayı alevlendirdi.

Rûdaw’a konuşan YBŞ komutanlarından Heval Mazlum, Şengal Dağı ve etrafında yaklaşık 2 bin savaşçıları olduğunu ve Musul için hazırlık yaptıklarını söyledi. Mazlum, operasyona katılmak için izin alıp almadıkları ve kiminle muhatap oldukları konusunda ise, “Biz muhatabımızı biliyoruz ve oradan izin aldık. Musul’u Kurtarma Operasyonu’nda yer alacağımız kesin” dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen HPG’nin üst düzey bir sorumlusu ise, YBŞ’den ayrı olarak Musul operasyonuna katılacaklarını ve bunun için 2 bin 500 savaşçının Şengal bölgesinde hazır bekletildiğini ifade ederek, “Irak yetkilileriyle iyi ilişkilerimiz var. Operasyona katılma iznini onlardan aldık” dediği belirtildi. HPG’li komutan, Musul operasyonu için uzun zamandan beri hazırlık yaptıklarını ve özel eğitim programları uyguladıklarını da kaydetti.

Musul’u kurtaracak güçleri koordine eden Musul Güvenlik Komisyonu Başkanı Haşim Brifkani ise PKK’nın iddiasına tepki gösterdi. Brifkani,  “Biz Heşdi Şabi gibi Iraklı bir grubun bile operasyona katılmasına karşı çıkarken, YBŞ ve HPG gibi gruplara nasıl izin veririz? Musul halkının rızası olmadığı hiçbir grubun katılmasına izin vermeyeceğiz, aksi halde operasyon başarılı olamaz” dedi.

Heşdi Şabi operasyona katılmasın

Musul Vilayet Meclisi, kentin IŞİD’den kurtarılması operasyonuna Şii milis grubu Heşdi Şabi’nin katılmasının rahatsızlık yaratacağını açıkladı. Meclisten yapılan açıklamada, “Heşdi Şabi’ye mensup bazıları tarafından Irak’ın Diyala, Salahaddin ve Enbar kentlerinde meydana gelen ihlallerden dolayı Musul Vilayet Meclisi olarak Heşdi Şabi’nin Musul operasyonuna katılmasını reddediyoruz” denildi. Musul’u kurtarma operasyonunda yer alacak güvenlik güçleri içerisinde ülkenin kuzeyinden güneyine kadar tüm halk kesiminden insanların bulunduğu ifade edilerek, bu güçler tarafından sözkonusu bölgelerde herhangi bir ihlalin yaşanmadığına dikkat çekiildi.

Abadi, “Haşdi Şabi operasyona katılacak” demişti

Irak Başbakanı Haydar Abadi, 20 Şubat’ta Heşdi Şabi’nin Musul’u operasyonunda yer alacağını söylemişti. Abadi, milislerin katılmaması için ABD yönetimi tarafından herhangi bir baskının olmadığını da ifade etmişti. Konuyla ilgili AA’ya açıklama yapan Musul Vilayet Meclisi üyesi Gezvan Hamid, meclisin Heşdi Şabi’nin operasyona katılmasını görüşmek için Duhok’taki geçici binasında toplandığını belirterek, “22 üyemiz Heşdi Şabi’nin operasyona katılmaması yönünde oy kullandı. Geri kalan 8 üye ise oyunu milislerin katılması yönünde kullandı” dedi.

http://www.milliyet.com.tr/musul-operasyonuna-pkk-da-gundem-2202408/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.