PKK’lı teröristler Diyarbakır’ın tarihini yok ediyor

0
1244

PKK’lı teröristler Diyarbakır’ın tarihi simgelerine büyük hasar verdi. 7 bin yıllık surlar, Kurşunlu Cami, Surp Giragos Kilisesi, Ziya Gökalp Müzesi ve evi, teröristlerin hedefi oldu

PKK’lı teröristler Diyarbakır’da, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki 7 bin yıllık surlardan, tarihi camiye, okuldan, müzeye kadar pek çok esere zarar verdi. 33 medeniyetin hüküm sürdüğü kadim yerleşim yerlerinden biri olan ve Müslüman, Hıristiyan ve Musevilere ev sahipliği yapan Sur ilçesi en büyük hasarı gören yerlerden… Teröristlerin attığı patlayıcılar nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan 7 bin yıllık surların bazı bölümleri tahrip oldu. Kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen ancak adına ilk kez 1610-1615 tarihleri arasında Polonyalı Simeon’un Seyahatnamesi’nde rastlanan Surp Giragos Kilisesi ile Ermeni Katolik Kilisesi ve Kurşunlu Camisi de zarar gören tarihi mekânlar arasında..


TARİHİ CAMİ DELİK DEŞİK

Teröristlerin kullandığı el yapımı patlayıcılar, Diyarbakır’daki ilk Osmanlı eseri olan ve 1516- 1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Cami’de yangına neden oldu. Ağır hasar oluşan cami daha önce de teröristlerin uzun namlulu silahlarla ateş açması sonucu büyük zarar görmüştü. Kubbeleri kurşunla kaplı olduğu için “kurşunlu” olarak anılan caminin kapı, duvar ve camları mermi izleriyle dolu… Duvarlarını oluşturan bazalt taşların duman izinden karardığı, dini kitap, halı, ahşap orijinal kapı ve örtülerin yandığı camide, altın varaklı minber de zarar gördü. Sur’da bulunan Süleyman Nazif İlköğretim Okulu’nun tarihi binası da kundaklama sonucu yandı.

4 AYAKLI MİNAREDE AĞIR HASAR

Bir zamanlar dinler ve dillerin hoşgörü içinde bir arada yaşadığı, ‘Gavur Mahallesi’ ismiyle kitaplara konu olan Fatihpaşa Mahallesi’ndeki Şeyh Mutahhar Camisi’nin 4 Ayaklı Minaresi de, YDG-H’lilerin açtığı ateşle hasar gördü. 1500’te Akkoyunlu Sultanı Kasım Bey tarafından 4 mezhebi simgeleyen 4 sütun üzerine inşa edilen ve dünyada bir benzeri bulunmayan 4 Ayaklı Minare’nin daha önce 2 ayağı patlamalar nedeniyle zarar görmüştü. 4 Ayaklı Minare’nin yer aldığı sokakta açıklama yapan ve tarihi eserlerin gördüğü zarara dikkat çeken Baro Başkanı Tahir Elçi de çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde de 12 gün süren çatışma ve olaylar sırasında 500 yıllık tarihe sahip Azizoğlu Konağı zarar gördü. İlçenin en önemli tarihi mekânı olan konağa roketatar isabet etti. Camları kurşun mermilerinden dolayı zarar gördü. Kapı ve pencereleri kırılan konak tadilata alındı.


6-8 EKİM’DE MÜZEYİ YAKTILAR

Bölgede 6-8 Ekim olayları olarak bilinen ve 53 kişinin hayatını kaybettiği olayları bahane eden teröristler, Sur ilçesinde 19. yüzyılda yapılan Ziya Gökalp Müzesi’ni de molotof kokteyli ile yakmıştı. Diyarbakırlı sosyolog ve yazar Ziya Gökalp’in doğduğu ev, 23 Mart 1956’da müze olarak ziyarete açılmıştı. Yazarın kişisel eşyaları ve belgelerinden oluşan kolleksiyonlar ile yörenin etnografik eserleri sergileniyordu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.