Putin Sert Çıktı

0
59
putin-sert-cikti

Rusya,  Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya’yı nükleer silahla tehdit etti

Rusya Prezidenti Vladimir Putin,  son dönem davranışları ile ilgi çekmektedir. Çeşitli devlet başkanlarıyla görüşlerde sergilediği davranışlar, resmi toplantılarda yaptığı açıklamalar medya ve sosyal paylaşım sitelerinde tartışma konusu oluyor.

Yakın günlerde facebook sosyal sitede yayınlanan konuşmasını değerlendirip Putin’in saldırgan tavrına kızanlarla  Rus’a destek çıkan kesim sözlü ‘savaşa’ girdiler. Linkini yayımladığımız konuşmasında Putin; Ukrayna, NATO’ya katılsa ve askeri güçlerle Kırım’ı geri almak isterse Avrupa ülkeleri otomatik bu konuya dahil olacaklar. Tabii ki NATO daha güçlüdür ve Rusya ile kıyaslamak yanlıştır. Ama Rusya, dünyada  güçlü  nükleer silahı olan bir ülkedir. Yani bu savaşta kimse zafer kazanamaz. ‘Gözünüzü kapatıp açmaya bile zaman bulamazsınız.’  Bu tehditten sonra Putin, Roma Anlaşmasının 5. Maddesi gereği kımıldamaya bile ihtiyaç kalmaz diye konuşmasını sert şekilde sürdürmüştür.

Putin’in hatırlattığı Roma Antlaşması nedir?

Yıl  1957 25 Mart tarihinde Avrupa Ekonomik Topluluğunun temeli atıldı ve  Roma Antlaşması imzalandı. Antlaşma ekonomik istikrar ve yeni bir dünya savaşının önlenmesi adına kömür ve çelik endüstrilerinin birleşmesi çağrısında bulunan 1950 tarihli Schumann Deklarasyonu’nun uygulanmasına yönelik ilk adım idi. Avrupa Ekonomik Topluluğunun altı kurucu üyesi- Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya’nın  Avrupa düzeyinde işbirliğine bağlılık ve yakınlaşma sürecinde bu çok önemli bir karar idi. Sonuç olarak bu karar Avrupa Birliği’nin kurulmasına yol açtı.

Kebuter Hakverdi

Roma Antlaşması,  ‘Avrupa halkları arasında daha da yakın birliğin temellerini atma’  arzusunu ifade ediyordu.’ Roma Antlaşmasının imzalanmasından bu yana, nesiller boyunca Avrupa Kiliseleri Konferansı’nın üye kiliseleri, birleşme sürecine eşlik etmiş ve barış, dayanışma ve  uzlaşmanın hüküm sürdüğü bir Avrupa inşa etmek için çaba sarf etmiştir.