Reza Zarrab’ın Tutuklanması Hangi Bankayı Vurdu

0
1564

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ünlü ismi Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanması Halkbank hisselerini olumsuz etkiledi.

 

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ünlü ismi Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanması Halkbank hisselerini olumsuz etkiledi.

BusinessHT’den Selçuk Oktay’ın haberine göre; Reza Zarrab’ın tutuklandığı yönündeki haberlerin ardından bu sabah Halkbank hisseleri açılışta yüzde 4 kayıp yaşadı. Saat 10:40 itibariyle hisselerdeki kayıp yüzde 5’eyaklaştı. Aynı saatte BIST-100 endeksi ise yüzde 2,2 düşüş kaydetti.

Halkbank’ı yakından takip eden analistler, Zarrab’ın tutuklanmasının Halkbank yatırımcısını tedirgin ettiğini ve söz konusu fiyatlamaların ortaya çıktığını ifade etti.

Deniz Yatırım Analisti Sadrettin Bağcı, 17-25 Aralık soruşturmalarında Halkbank’ın Reza Zarrab üzerinden gündemde kaldığına dikkat çekti ve yatırımcıların Zarrab’ın ABD’deki soruşturma kapsamında yapacağı açıklamaların banka üzerinde olumsuz etkide bulunması olasılığını fiyatladığını belirtti. Bağcı, bu aşamada söz konusu tutuklamanın bankaya etkisini tespit etmenin zor olduğunu ifade etti.

Ünlü&Co Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vedat Mizrahi ise, “İran’a yaptırımlar uygulanırken, bu ülke ile yapılan alışverişlerde Halkbank kullanıldığı için, ABD’de Rıza Sarraf’ın para aklama iddiası ile tutuklanması Halkbank’ı da gündeme getiriyor. Bu durumun Halkbank’ı nasıl etkileyeceğini anlamak için yaptırımların ne olacağını görmek gerekiyor. Söz konusu gelişmelerin şu aşamada finansal olarak Halkbank’a bir etkisi olmayacaktır. Fakat söz konusu soruşturma sonucunda Halkbank hakkında da bir soruşturma açılırsa bankanın yurt dışından finansman sağlama olanakları kısıtlanabilir” değerlendirmesini yaptı.

Zarrab, İran hükümeti veya diğer kurumlar için beraberinde başkalarıyla birlikte ABD’nin İran’a dönük yaptırımlarının etrafından dolanarak yüz milyonlarca dolar para taşıdığı suçlamasıyla Florida’da tutuklandı.

Zarrab, 17 Aralık 2013’te başlatılan yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Aynı soruşturmada, dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan da gözaltına alınmıştı.reza4

Odatv.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.