Rus heyeti İsrail ile Suriye’yi görüştü

0
1203

Rusya’nın Suriye krizini ele almak üzere İsrail’e gizli bir heyet gönderdiği iddia edildi.

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre heyetin başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev yer aldı. Perşembe günü İsrail’de gerçekleşen görüşmeyi yapan heyetteki diğer kişiler Rusya Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Masası Direktörü Sergey Verşinin ve Rusya Dış İstihbarat servisinden ismi açıklanmayan yetkililer oldu.

Görüşmeye İsrail tarafından ise yakın gelecekte İsrail gizli servisi Mossad’ın başına geçecek olan Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen katıldı.

Haaretz, İsrail hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde Rus heyetinin zamanlama olarak BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye tasarısı kabul edildikten hemen sonra gönderildiğini yazdı. Rusya’nın, Esad rejimiyle muhalefet arasında başlatılması kararlaştırılan diyaloğa büyük önem verdiği için İsrail’e Hizbullah’ın eline silah geçmeyeceği ve İran’ın bölgede güçlenmeyeceği sözü verdiği sanılıyor. Karşılığında ise Rusya Suriye’de başını çektiği müzakere sürecinin Tel Aviv tarafından baltalanmamasını istiyor.

Konuyla ilgili İsrail Dışişleri ve Başbakanlığı açıklama yapmayı reddetti.
Rusya Devlet Başkanı Putin 22 Aralık’ta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda Suriye krizini görüşmüştü.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.