Rusya’dan Musul’daki ‘Türk askeri’ açıklaması.

0
1171

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Musul’daki bir askeri kampa takviye birlik göndermesine tepki gösterdi.

Reuters’ın haberine göre, durumu “çok ciddi bir gerilim unsuru” olarak niteleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı, Irak hükümetinin onayı olmadan yapıldığını iddia ettiği sevkiyatın “yasa dışı” olduğunu savundu.

Musul’a sevk edilen Türk askerleri sonrası başlayan tartışmaya ilişkin bir açıklama da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’den gelmişti.

Barzani, Musul’daki Başika Bölgesi’ne Türk askerlerinin gelmesine ilişkin Ankara ile Bağdat arasında anlaşma olduğunu söylemişti.

IRAK’TAN AÇIKLAMA

Öte yandan Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Irak, sınır ihlallerine izin vermeyeceğini belirterek, ulusal egemenliğin korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınacağını bildirdi.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu haftalık olağan toplantısının Başbakan İbadi başkanlığında gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığıyla ilgili alınacak kararlar konusunda tüm yetkinin İbadi’ye verildiği aktarıldı.

Irak’ın egemenliği ve sınırının korunmasının “kırmızı çizgi” olduğu ifade edilen açıklamada, “Irak, komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istiyor ve ulusal egemenliğin korunmasına yönelik gerekli tedbirleri alacak. Irak, komşu ülke Türkiye ile herhangi bir anlaşmaya imza atmamıştır. Hangi gerekçeyle olursa olsun sınırımızın ihlaline müsamaha göstermeyiz” denildi.

Açıklamada, hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) konuyla ilgili aldığı kararları desteklediği ifade edildi.

kaynak: Hürriyet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.