“Rusya’nın Belarus’u işgali sadece bir zaman meselesi”

0
1172

Tarihçi Yuriy Felştinskiy: “Rusya agresif dış politikasını yeni uygulamaya başlıyor ve Belarus’un işgal ve ilhakı sadece bir zaman meselesi”

Rus-Amerikan tarihçi Yuriy Felştinskiy Belarus’un Rusya tarafından işgalinin kaçınılmaz olduğu fikrini dile getirdi. Apostrof sitesine konuşan tarihçi, “Rusya, agresif dış politikasını yeni uygulamaya başladı ve Belarus’un işgal ve ilhakı sadece bir zaman meselesidir. Hatta Belarus’un Rusya tarafından ilhakının turnusol kağıdı, Rusya tarafından Dünya Savaşını başlatmak amacıyla yapılan yeni bir hamle olacağı tahmin edilebilir. Her halükarda Lukaşenko’nun tutumu pek bir şey değiştirmeyecektir” dedi.halep

“Ve Lukaşenko’nun bir zamanlar Belarus adını taşıyan toprakları yönetmeye devam mı edeceği yoksa Rusya Federasyonu içinde olacak Belarus Cumhuriyeti’nin Başkanı başka biri mi olacağı bu durumda bizi ilgilendiren en son şey olacaktır” diyen tarihçi, “Pek çok sorun ile karşı karşıya olan Avrupa Birliği Belarus’u görmezden gelmeye devam etmeye göze alamazdı ve Lukaşenko’yu yaptırımlara tabi tutarak Putin’in kucaklarına atamazdı. Aslında, 15 Şubat tarihinde Avrupa Birliği’nin Belarus ve idarecilerine karşı yaptırımlarını tamamen kaldırması Rusya ile siyasi mücadelede Lukaşenko’yu kendi tarafına çekme girişimi idi” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda, Belarus’ karşı yaptırımların kaldırılmasının Lukaşenko’nun sorunlarının sonu değil de başlangıcı olabileceği tahmininde bulunan Felştinski, “Lukaşenko gerçekten demokratik bir yolu seçerse, ki buna inanmak çok zor, bir sonraki seçimlerde kaybeder. Eğer Avrupa Birliği ile siyasi birliğe girerse, bu durumda Rusya onu devirecektir” dedi.

26 Şubat günü Ukrayna’da Kırımlıların Rus İşgaline Direniş Günü kaydediliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.