S-400 hava savunma sistemi Suriye’de konuşlandırıldı

0
1668

Sınır ihlali yapan Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Moskova’nın gönderme kararı aldığı S-400 hava savunma sistemi Suriye’de konuşlandırıldığı belirtiliyor.

Rus Kommersant gazetesi ise Rusya’nın bombardıman uçaklarına eşlik etmesi için Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne 10-12 avcı uçağı daha göndereceğini yazdı.

rusya_fuze_924712908

Sınır ihlali yapan Rus uçağının vurulmasının ardından  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Hmeymim Üssü’ne, orta menzilli S-300 sisteminin bir üst modeli olan S-400 hava savunma sistemi yerleştirilmesini önermiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu teklifi kabul ettiği açıklanmıştı.
Suriye’deki RİA Novosti muhabiri, S-400 sisteminin bu sabah Rus Hava Güçleri’nin Suriye’deki merkezi olan Lazkiye’deki Hmeymim üssünde konuşlandırıldığını duyurdu. S-400 sistemi, uzun ve orta menzilli füzelerle havadaki hedefleri 400 kilometreye kadar vurma kapasitesine sahip bir hava savunma sistemi.
RUSYA NEYİ AMAÇLIYOR_?
Peki Rusya bu adımıyla neyi planlıyor? CNN muhabiri Matthew Chance, Rusya’nın Suriye’ye S-400 gönderme kararını yorumladı…
CNN’e canlı yayında bağlanan Matthew Chance, “S-400 ülkeye geldiğinde yarıçapı tüm Suriye’yi kapsayacak. Ruslara, Suriye üzerindeki hava sahasının kontrolünü sağlayacak. Bu, Türkiye veya NATO’nun diğer ülkelerinden olsun, Suriye hava sahasında uçan tüm uçakların sadece ve sadece Rusların izniyle uçabileceği anlamına geliyor” dedi.
TİMES: RUSYA UÇUŞA YASAK BÖLGEYİ…
İngiliz Times gazetesi bugünkü başyazısında, Rusya’nın bir savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi sonrası Suriye’nin Lazkiye kenti dışındaki üssüne S-400 füzeleri gönderme kararını değerlendirdi. Gazete, “Moskova, Türklerin uçuşa yasak bölge rüyasının hayata geçmesini önlemek istiyor” yorumunda bulundu.
Gazete son gelişmelerin Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana NATO ile Rusya’yı ilk kez karşı karşıya getirebileceğini, iki tarafın da birbirleri yerine IŞİD’le savaşmayı öğrenmesi gerektiğini belirtiyor.
PUTİN, IŞİD’LE SAVAŞIYOR NUMARASI YAPARKEN…
Times’a göre krizin merkezinde “Rusya ile müşterisi diktatör Beşar Esad arasındaki zehirli ilişki” var. Başyazıdan bazı satırlar şöyle:
“Rusya lideri, IŞİD’e karşı savaşıyor numarası yaparken, esasında Esad rejiminin muhaliflerini bombalıyor. Temel kaygısı, IŞİD yenildiğinde, örgütün boşluğunu diğer muhalif grupların doldurması ve bu grupların Esad’ın güçlü olduğu bölgeye saldırmaları. Rusya, Türkmen Tugayı’nı bombalıyor çünkü onu Esad’ı devirmekte kararlı olan Türkiye’nin kuklası olarak görüyor. Oysa Türkmenler hiçbir zaman Esad güçleri için ciddi bir tehdit oluşturmadı. Siyasi bir tavır için eziliyorlar.”
RUSYA NATO’YU SINIYOR
Times, Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal ederek esasında NATO’nun hava savuna sistemlerini sınadığı görüşünde.
Gazete bu noktada Moskova’nın IŞİD’e yönelik hava saldırıları için NATO ile ortak bir komuta merkezi oluşturulması önerisine de şüpheyle yaklaşıyor, “Rusya’nın temel hedefi Esad’ı iktidarda tutmak” diyor.
IŞİD’İN UÇAĞI YOK
Başyazı şu satırlarla noktalanıyor:
“Moskova, savaş uçağının Salı günü düşürülmesinin ardından Lazkiye dışındaki üssüne karadan havaya atılan yeni füzeler göndereceğini açıkladı. Bu cihatçıları yenilgiye uğratma yolunda atılmış bir adım değil. Zira IŞİD’in, düşürülecek uçağı yok. Moskova daha ziyade Türklerin uçuşa yasak bölge rüyasının hayata geçmesini önlemek istiyor. Suriye’nin geleceğinde etkili olmaya yönelik bir girişim bu.
PUTİN’İN ZARAR VERİCİ HEDEFLERİ…
“…NATO ile Rusya arasında benzer krizlerin çıkmasını önleme yolunda ne kadar çaba harcanırsa harcansın, bunlar Sayın Putin’in zarar verici hedeflerine ulaşma çabasını önlemeyecektir.”
“BİR DÜZİNE AVCI UÇAĞI GÖNDERİLECEK”
Rusya son gelişmenin ardından Suriye’ye daha da fazla askeri güç yerleştirme eğiliminde. Rus Kommersant’a konuşan askeri kaynaklar, Rusya’nın, Suriye’de hava operasyonları gerçekleştiren bombardıman uçaklarını korumaları için ülkeye havadan havaya ateş açabilen avcı uçakları göndermeyi değerlendirdiğini söyledi.
‘HER BİRİNE BİR AVCI UÇAĞI EŞLİK EDECEK
Kommersant’a konuşan kaynak da, “Suriye’deki 24 bombardıman uçağından her birine artık bir avcı uçağı eşlik edecek. Rusya Genelkurmay Başkanlığı da bu amaçla Suriye’ye 10-12 avcı uçağı konuşlandırmayı değerlendiriyor” dedi.
ABD’Lİ KOMUTAN DA YORUMLADI
ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Brown, Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne S-400 hava savunma sistemi gönderme kararını değerlendirdi.
S-400’lerin ‘işleri biraz karmaşık hale getireceğini’ söyleyen Brown, “Evet, bu konuyu değerlendirmeye alacağız. Ama burada yaptığımız bir iş var ve bunu yapmaya devam edeceğiz: IŞİD’i alt etmek” dedi.
http://www.milliyet.com.tr/rusya-gokyuzunu-kapatmak-mi/dunya/detay/2153913/default.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.