SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

0
1129

Manisa Gençlik Hizmetleri ve spor İl Müdürlüğü ile Şehzadeler Belediyesi işbirliğiyle SarıkamışŞehitleri anıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı 5 kilometrelik bir güzergahta yürüyen Manisalılar tarihi Bedesten’de verilen Sarıkamış konferansını dikkatle takip etti.
1915 Aralık ayında Kars’ın Sarıkamış ilçesi Allahuekber dağlarında donarak şehit düşen on binlerce Mehmetçik için Manisa’da Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak temalı anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüşe Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı ÖmerFaruk Çelik, Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler ve yaklaşık iki bin sporcu katıldı. Yürüyüş boyunca Türk bayrağını o günkü asker kıyafetlerini giyen sporcular taşırken Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehter Takımı eşliğinde müdürlük önünde başlayan yürüyüş Devlet Hastanesi-Manolya Meydanı-Sultan Camisi istikametinden tarihi Rum Mehmet Paşa Bedestenine kadar yaklaşık 5 kilometrelik bir alanda yapıldı.
Tarihi Bedesten’de bir Sarıkamış Şehitleriyle ilgili bir anma programı düzenlendi. Sarıkamış sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman yaptı. Duman, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak spor dışında bir aktivite de daha birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek programda emeği geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesine teşekkür etti.
Duman, yaptığı konuşmada, ahde vefanın önemli bir kavram olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz genç nesil, Asım’ın nesli olarak bu fedakarlığı unutmayacağız, unutturmayacağız Allah’ın izniyle. Bence Sarıkamış Doğunun Çanakkale’siydi. 90 bin şehitten bahsedilir. Ben niceliğe pek bakmam önemli olan niteliktir benim için. Bazı kitaplarda 38 bin 40 bin civarında olduğu söylenir. Donarak ölüm vardır ama bu yiğitler çarpışarak can vermiştir. Aynı sayılarda Rusların da kayıpları olduğu söylenir. Ruslarda bir Enver Paşa korkusu vardır. O yiğit İslamBirliği kurma adına bu yola baş koymuştu.”
Daha sonra topluluk Sarıkamış şehitlerine Fatiha okudu.
ÇOK DERS ALMAMIZ GEREK
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de yaptığı coşkulu konuşmasında geçmişten günümüze ülkemizi bölmek isteyenlere Sarıkamış’ta şehit düşen ergen yaştaki gençleri örnek göstererek gözdağı verdi. Çelik konuşmasında, “Sevgili gençler tarihten alacağımız çok ders var. Aradan geçen 101 yıldan sonra bu Vatan için, bu vatanın savunması müdafaası için on binlerce şehidimizi anıyoruz. Çok ders almamız lazım. Bakın buraya gelmeden bir yolda yürüdük. Belki üşüdük, zorlandık ama çok daha ağır şartlarda dondurucu soğukta, imkansızlık içerisinde, açlık ve sefalet içerisinde, yokluk içerisinde, bıyıkları terlememiş yeni ergenleşmiş yiğitlerin bu vatanın inşasında ne denli büyük fedakarlık yaptığını görüyoruz. Atalarımızın bin bir sıkıntıyla ve kanlarıyla bize emanet ettiği bu cennet vatan için biz çok daha fazla çalışmalıyız, çok daha fazla okumalıyız, başarıdan başarıya koşmalıyız. İlim, sanayi, teknoloji ve her alanda ülkemizi lider ülke konumuna getirmek için çalışmak gibi bir mecburiyetimiz var” dedi.
ÜÇ BEŞ çapulcu
Sarıkamış’tan büyük ders çıkarmak gerektiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: “Ama bir dersi de birlerinin çıkarması lazım. Kim onlar? Ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne kastetmek isteyen alçaklar var. Askerimizi, polisimizi, öğretmenimizi, yiğitlerimizi kurdukları hain ve alçak pusularla kahpece şehit edenler var. Buradan Şehzadeler şehrinden, Fatih’in, Kanuni’nin şehrinden, yiğitler, evliyalar diyarından sesleniyorum; bu vatan için sadece Sarıkamış’ta cephesinde bıyıkları terlememiş olan on binlerce genci vatanın birliği, bayrağın dalgalanması, ezanın susmaması için şehit vermiş olan bu milletin evlatları üç beş çapulcuya bir karış dahi toprak vermeyecektir. Gerektiğinde bu ay yıldızlı bayrağımız için, vatanımız için bu şanlı ecdadın yiğit torunları da hiç tereddütsüz canlarını verecekler bir düğüne ve bayrama gider edasıyla şehadet şerbeti içmeye koşacaklardır. Şehitlik bizim için en yüksek makamdır. Allah şehitlerimiz için ‘Onlar için ölü demeyiniz. Onlar Rableri katında diridirler’ buyuruyor. Öyle ise bu inanç ve medeniyet değerleriyle yetişmiş olan Türk halkı, bu aziz milletimiz, vatanı uğruna gerektiğinde her fedakarlığı yapacaktır. Çirkin hesap yapanlar, dışarıdan birilerinin taşeronluğunu yaparak bu ülkeye kastetmek isteyen hainler hiç heveslenmesin. Bu ülke kıyamete kadar ay yıldızlı bayrağın altında ezanlar susmadan hür bir şekilde yaşayacaktır. Bunu size çok ağır ödetir bu millet.”
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in konuşmasının ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emin Kırkıl tarafından ‘Sarıkamış’ konferansı verildi.

http://www.milliyet.com.tr/sarikamis-sehitleri-icin-yuruduler-manisa-yerelhaber-1144955/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.