Seri katilin sahte kimlikleri ile bağlı soruları Av. Mete YILDIRIM cevaplandırdı

0
4368

Sahte kimlikleri ve ehliyetleri seri katile kim verdi ve tüm Türkiye’nin didik didik aradığı katilin saklanmasına kimler yardımcı oldu?

Habertürk’ten Neşet Dişkaya’nın haberine göre; 3 kişinin katıl zanlısı, saklandığı sürece çevredeki bitkileri ve
kurbağa yiyerek yaşadığını söyleyen Atalay Filiz’in üzerinde sahte 4 nüfus cüzdanı ve 3 ehliyetin bulunduğu da belirtildi. Haklı olarak ortaya bir soru daha çıkıyor; sahte kimlikleri ve ehliyetleri katile kim verdi ve tüm Türkiye’nin didik didik aradığı katilin saklanmasına kimler yardımcı oldu?

Sahte kimliklerle bağlı Hocalihaber’in sorularını İstanbul Barosu Avukatlarından Av. Mete YILDIRIM cevaplandırdı. Av. Mete Yıldırım’a göre seri katil sahte kimlik ve ehliyetleri büyük ihtimalle dışarıda sahte evrak çetelerinden elde etmiş. Cezaya gelince avukat TCK 5237 sayılı yasanın Resmî belgede yer almış sahtecilik suçunun MADDE 204’nden konuştu: -1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmî belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır, 3) Resmî belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması hâlinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.de Ve bu hükümler dışarıda sahte belge çete üyelerinin yakalanması halinde aynı şekilde uygulanır. Sahtecilik suçlarında aldatma yeteneği belgeden objektif olarak anlaşılması gerektiğinden muhatabın hatasından, dikkatsizlik veya özensizliğinden kaynaklanan fiili iğfale dayalı olarak işlem yapmaları aldatma yeteneğinin varlığını göstermez. Yerleşmiş yargısal kararlar da bu yöndedir. Belgenin sunulduğu makam, sahte olduğunu ilk bakışta anlayamamış olsa bile, bu husus normal kontroller sırasında fark edilebiliyorsa belgenin aldatma yeteneğinin bulunmadığı diğer bir anlatımla sahte belge sayılamayacağı kabul edilmelidir.

Av. Mete Yıldırım soruların cevaplarının en kısa zaman içinde bulunacağını da söyledi.

 

katil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.