Suudi Kralı’nın ziyaretinden dikkat çeken ayrıntı

0
1552

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’ye geldi. Suudi Arabistan Kralı’nı; Erdoğan, kendisi bu ülkeyi ziyaretinde karşılandığı şekilde Esenboğa Havalimanı’na giderek bizzat karşıladı.

Karşılamayla ilgili Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer alan görüntüler dikkat çekiciydi. Erdoğan ile konuk Suudi Kral’ın havalimanındaki görüşmesinin arka fonunda Mustafa KemalAtatürk’ün fotoğrafının yer alması dikkat çekiciydi.

Kraldan önemli ziyaret

Devletlerarası ilişkilerde semboller ve törenler, bazen fikir veren önemli anlamlar taşır.Ortadoğu’da kritik gelişmelerin yaşandığı bir süreçte Suudi arabistan Kralı’nın Türkiye ziyareti bu açıdan da önemli.

Suudi Arabistan Kralı’nın Ankara ve İstanbul’da yaklaşık 5 gün sürecek ziyareti, Suriye’deki gelişmeler nedeniyle bölgesel nitelikte kritik öneme haiz. Kralın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yaptığı ziyaret bugün başladı. Ziyaret, 12- 13 Nisan tarihlerinde Ankara’daki resmi görüşmelerle devam edecek.

Erdoğan karşıladı

Suudi Kralı Selman’ı taşıyan özel uçak saat 16.30’da Esenboğa Havalimanı‘na  indi. Kralı, bizzat Cumhurbaşkanı  Erdoğan karşıladı. Türk devlet geleneklerine göre, cumhurbaşkanları, konuklarını genellikle Cumburbaşkanlığı’nda düzenlenen tören ile karşılıyor. Havalimanındaki karşılamalarda ise bir bakan görevlendiriliyor.

Ancak bunun istisnaları var.

Suudi Kralı; Erdoğan’ı, Suudi Arabistan‘a 2 Mart 2015’te düzenlediği resmi ziyarette, Riyad’da havalimanında karşılamıştı. Erdoğan da, aynı şekilde Suudi Kralı, Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı.

Erdoğan’a,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti.

Kraldan paşaya asker selamı

Askeri tören mangasının önünden geçen Suudi Kralı Selman’ın, karşılama heyetinde yer alan Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak’ın kendisine asker selamı vermesi sırasında eliyle asker selamı işaretinde bulunması dikkat çekiciydi.

20 dakikalık görüşme

Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı, karşılamanın ardından havalimanında 20 dakika süren bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin yapıldığı ortamda arka fonda yer alan Mustafa Kemal Atatürkfotoğrafı dikkat çekiciydi.

Suudi yöneticileri, kendi kültürel ve dini anlayışları gereği anıt mezar niteliğindeki yerlere ziyarette bulunmuyor. Bugüne kadar da, hiç bir Suudi Kralı, Ankara’ya yaptığı resmi ziyarette Anıtkabir’e ziyarette bulunmadı.

Erdoğan ile Kral Selman, görüşmenin ardından aynı makam aracına  binerek Esenboğa Havalimanı’ndan ayrıldı.

Resmi görüşmeler, 12 ve 13 Nisan’da Ankara’da yapılacak.

İstanbul’a geçecek

Suudi  Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, Ankara’daki temaslarının ardından,  14-15 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam  Zirvesi’ne katılacak.

RESMİ KARŞILAMA

Erdoğan, 12 Nisan salı günü saat 13.30’da Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’i, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılayacak.

KRALA DEVLET NİŞANI

Saat , 13.45’te düzenlenecek törende  Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’e Devlet Nişanı tevcih edilecek. Ardından öğlen yemeğine geçilecek. Saat 15.00’de ise Erdoğan ile Kral baş başa görüşecek. İki ülke arasındaki heyetlerarası görüşmeye, saat 16.00’da geçilecek.
http://www.milliyet.com.tr/suudi-krali-in-ziyaretinden-dikkat/siyaset/detay/2225435/default.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.