Türkmen bakandan şok iddia:Rusya ve ABD PYD’ye destek konusunda anlaştı

0
1345

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma, Rusya ve ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye destek konusunda anlaştığını öne sürdü.

Muhammed Vecih Cuma, yaptığı açıklamada, Suriye’deki Türkmenlerin sadece Halep kırsalında değil, ülkenin her bölgesinde yaşadığını söyledi.

Son dönemde Türkmenlerin baskı altına alınmaya çalışıldığına dikkati çeken Cuma, Rusya’nın hava saldırılarına rağmen Bayırbucak’ta büyük bir direniş gösterdiklerini belirtti.

Başta Halep olmak üzere Hama ve çevresinde binlerce sivil halkın göçe zorlandığını dile getiren Cuma, şöyle devam etti:

“Bu insanların Türkiye’den başka sığınacak yerleri yok. Bu yüzden Afrin ile Cerablus arasının DAEŞ’ten arındırılması gerekiyor. Türkiye’nin önerdiği güvenli bölgenin oluşturulması şart. Çocuklar ve kadınlar Rus bombalarından kaçıyor. Rusya bizim gözümüzde işgalcidir. Keza İran da aynı şekilde Suriye’ye müdahil olmuştur. Durumdan vazife çıkarmak isteyen PYD de bu bölgeye hakim olmak istiyor. Farklı kılıfla ilerliyor.”

PYD’nin, Tel Abyad bölgesindeki binlerce Türkmeni tehditle göçe zorladığını aktaran Cuma, yaptıkları soykırımın da bağımsız kuruluşlarca belgelendiğine işaret etti.

Cuma, PYD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki bazı grupları kullanarak Kürt devletini kurma peşinde olduğunu ifade etti.

PYD’nin terör örgütü olduğunu vurgulayan Cuma, şöyle dedi:

“Suriye Demokratik Güçleri adı altında Fırat’ın batısına geçmeye çalışıyorlar. Bu bölgeye gelirlerse yeniden insani bir dram yaşanacaktır. Soykırım ve etnik temizlik yapılacak. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere dünya kamuoyu bu gelişmeleri sadece izliyor. Herkes PYD’ye yardım yapıyor. Biz biliyoruz ki aynı zamanda PYD, Esed ile iş birliği yapan bir örgüttür. Rusya ve ABD, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye destek konusunda anlaştı. PYD, son günlerde farklı isimlerle hem Afrin’de hem Suriye’nin doğusunda kendisine yeni alanlar kazanmaya çalışıyor. ABD doğuda bu güçlere destek veriyor ama bunlar bizim için PYD’dir. Çünkü PYD o bölgeye hakimdir. Aynı zamanda batıda Afrin bölgesinde yine Rusya’dan destek alıyorlar. Her iki ülkeden de askeri ve siyasi destek alıyor. PYD’ye doğuda ABD, batıda ise Ruslar destek veriyor. ABD askerleri son günlerde Cerablus’un güneyindeki Teşrin barajı civarında oldukları belirtiliyor. Rusya ile ABD arasında gizli bir anlaşma mı artık neyse bir şeyler vardır. Çünkü iki ülkenin de PYD üzerinde planları olduğunu düşünüyorum.Cuma

Her iki taraf da PYD’yi güçlendiriyor ama başarılı olamayacaklar çünkü bizim Suriye’deki varlığımız bin seneden fazladır. Hiç kimse kuşkuya kapılmasın Suriye’deki Türkmen varlığını bitiremeyecekler. Mücadelemizi devam ettireceğiz. Vatanımıza ve topraklarımıza döneceğiz.”

 Cenevre görüşmeleri

Cuma, Rusya’nın, Cenevre’de planlanan müzakere masasında PYD’nin de olması için ısrar ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“İşin ilginç tarafı Suriye’de Araplardan sonra ikinci unsur biziz. Suriye’deki 3,5 milyon Türkmen masada temsil edilmiyor. Suriye’deki Kürtlerin nüfusu ise 1,5 milyon civarında. Buna rağmen biz Türkmenler sahada varız ve her yerde mücadelemizi veriyoruz. İnşallah gelecek günlerde Bayırbucak’a, Halep’e, Hama ve Humus’a geri döneceğiz.”

 

Kaynak: Haber Kaynağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.