Ana Sayfa Dünya Tuz Ruhu Yiyeceklerimizde

Tuz Ruhu Yiyeceklerimizde

0
899

Patatesinize biraz “tuz ruhu” eklemek ister misiniz?

Patatesinize biraz “Tuz ruhu” eklemek ister misiniz? Bu başlık size belki biraz ürkütücü ve hatta abartılı gelebilir. Fakat bugün ilk olarak Tukaş markalı mayonezde karşımıza çıkan, yayına hazırlanırken sizden gelen bilgi ve fotoğraflarla Calvé markalı bir diğer mayonezde de tespit ettiğimiz üzere; gıda endüstrisi mayonezlere tuz ruhu olarak bildiğimiz Hidroklorik asit koymaktan geri durmuyor. Özellikle çeşitli bileşenlerle bir araya geldiğinde öldürücü olabilen bu asit yetişkinlerin yanısıra çocukların da tükettiği mayonezlere kadar nasıl girebiliyor?

 

Hatta bu ürünlerde tek sorunun tuz ruhu olmadığını, sorunun çok daha derinlerde olduğunu söyleyelim. Öyle ki; ürünlerden biri “Doğaya hep özen gösterdik” sloganıyla ve ön yüzündeki yeşil – doğa temalı görsellerle pazarlanırken, aynı zamanda bir temizlik firması tarafından üretilen diğer üründe de “Daha hafif” ifadesi dikkat çekiyor. Tüm bu ifade, görsel ve vurgular bahsi geçen ürünleri tüketici nezdinde güvenilir, doğal ya da zararsız bileşenlerden oluştuğu kanaati oluşturuyor.

Ürünlerde tuz ruhu olarak bilinen Hidroklorik asit haricinde; Şeker, Ksantan gam, Sitrik asit, Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat, Disodyum Etilendiamin Tetraasetik asit – EDTA gibi ilave katkı maddeleri de yer alıyor. Neredeyse tümü tartışmalı bu maddeler “mayonez” olarak sadeleşmiş ve hatta sıradanlaşmış bu endüstriyel üründe yer alıyor. Kimse çıkıp “bunun burada ne işi var?” diye sormadığı için, firmalar da çoğu aşırı düşük maliyetli bu kimyasalları ürünlerinde kullanmaktan çekinmiyor. Bugün tarihin hiçbir aşamasında olmadığı kadar katkı maddeleri tüketen bünyelerimize sıcak patateslerin üzerinde tuz ruhu yedirilmesinin sıradanlaşacak, normal karşılanacak bir tarafı olamaz, olmamalıdır.Bir toplum ileri düzeyde insan vücuduna ne denli ve ne şekilde zarar vereceği bilinmeyen bu kimyasallarla bu kadar kolay buluşmamalıdır. Bu tarz kimyasalların varlığı arka yüzde yasal bilgilendirmeyle yetinmemeli; ön yüzde dikkat çekici görsellerle uyarı niteliğinde tüketicilere vurgulanmalıdır. Toplumu korumak, bu kimyasallardan kurtarmak bu ürünlere “mevzuat” gereğince izin vermekle değil; bu farkındalığı yaymakla olacaktır. #NeYediğiniziBilin