Milli Eğitim Bakanlığından Olay Yaratan Yarışma ”Hayalimdeki Çin”

0
130

 

Milli Eğitim bakanlığı, 30 Nisan tarihli yayınladığı ”Hayalimdeki Çin” başlıklı resim yarışması başta Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinin ve belli Siyasi partilerin tepkisini çekti.

Doğu Türkistan Milli Meclis başkanı Seyit Tümtürk, Sosyal medyadan yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. Yapılan açıklamada Tümtürk Milli Eğitim bakanı Ziya Selçuk’a “Milli Eğitim Bakanlığı “Hayalimdeki Çin” diye resim yarışması duyurmuş. Sayın Bakanım, yarışmanıza Çin’in Doğu Türkistan zulmünü hatırlatacak resimlerle öğrenciler katılsa kabul edecek misiniz?” diye soran Tümtürk “Bu nasıl bir gaflet. Bu nasıl bir cinayete ortak olmadır. Çin tarafından 1949 yılında işgal edilen Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımı görmezden gelerek böylesi bir yarışmanın düzenleniyor olması Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerini derinden yaralamıştır. Ümit ederiz ki bu yanlıştan biran önce dönülür. Uygur Türklerine yapılan zülüm arttırdıkça yapılan böylesi davranışlar Çin’i daha cüretkâr yapmakta. Bunun en bariz örneğini İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 5 Nisan Barın Katliamını anma mesajlarına Çin’in Ankara Büyükelçisi’nin verdiği küstah cevaptan biliyoruz. Umulur ki İktidar Çin’e Doğu Türkistan konusunda gereken tavrı sergilesin” diye konuştu.

 

Ayrıca Ziya Selçuk’a Sosyal medya hesaplarından tepki gösterenler arasında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve bir çok siyasetçi ile akademisyen yer aldı.