Ankara’yı karıştıran bomba kulis!

0
1251

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan, bugünkü yazısında yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili kulis haber paylaştı. Tezkan’a göre, “Partili Cumhurbaşkanı formülü üzerinde anlaşılmış!.. Başbakan yerinde kalacak ama cumhurbaşkanının yardımcısı olacak

Mehmet Tezkan, AK Parti‘nin partili cumhurbaşkanlığı formülü üzerinde anlaştığını yazdı. Buna göre Davutoğlu yine başbakan olarak kalacak.
Mecliste Uzlaşma Komisyonu dağılınca, AK Parti yeni Anayasa icin kolları sıvadı. İktidar partisi, başkanlık sistemini içeren yeni anayasayı Nisan ayı sonunda Meclise sunmayı planlıyor.
Bilindiği üzere Başbakan Davutoğlu, iki gün önce yeni anayasanın yazım sürecinin bu haftadan itibaren başlayacağını söylemişti.
Peki yeni sistem nasıl olacak? Merak edilen sorunun yanıtına dair çarpıcı kulis haberi, Milliyet yazarı Mehmet Tezkan bugünkü “Başbakan yerinde kalacak formülü” başlıklı köşesinde paylaştı.
Davutoğlu’nun yakın zamana kadar başbakanlığı lağvedecek başkanlık sistemine mesafeli olduğunu aktaran yazar, sistemle ilgili Davutoğlu’nu tatmin eden yeni gelişmenin ayrıntılarını duyurdu:
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI
“İşin rengi kulislere düşen haberle ortaya çıktı.. Partili Cumhurbaşkanı formülü üzerinde anlaşılmış!..
Saray bu işe ne der?
Bi şey demez..
Cumhurbaşkanı da kasım ayının günlerinde muhtarlara seslenirken ‘partili cumhurbaşkanı olur, başkanlık olur’ diyerek iki sisteme de sıcak baktığını söylemişti..
YARI BAŞKANLIK MODELİNİN FARKLI VERSİYONU
Partili Cumhurbaşkanı ne demek?
Başbakan’ın başbakan olarak kalması demek..
Yarı başkanlık modelinin farklı versiyonu demek.. Cumhurbaşkanı aynı zamanda partisinin genel başkanı olursa başbakan otomatik yardımcısı pozisyonuna düşer.. Zaten Beştepe’nin de istediği bu değil mi?
ANAYASA’NIN 101. MADDESİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİK YETİYOR
Bu modele geçmek için çok büyük değişiklikler istemiyor.. Anayasa’nın 101. maddesinde yapılacak değişiklik yetiyor.. Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişkisi kesilir cümlesi Anayasa’dan çıkarılırsa iş bitiyor..
Başbakan da yerinde kalıyor!..”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.